- Nasiona kupiłem od najlepszych hodowców z Polski, ale trzeba im dać odpowiednie warunki - tłumaczy Dominik. - Jedna dynia potrzebuje minimum 30 metrów kwadratowych przestrzeni. Zapyla się je ręcznie na początku lipca, a rośną bardzo szybko, bo 30 dni od zapylenia ważą już około 100 kg. Dynia może przyrastać nawet 10 kg w ciągu doby. Wymaga częstego podlewania, dziennie jest to około 100 litrów wody - dodaje.
Dopiero z końcem lata dynia przestaje się rozrastać i zaczyna dojrzewać. Dominik chce zostawić dynie na krzakach do pierwszych przymrozków, by uzyskać z nich doskonałe nasiona. Co się stanie z ogromnymi dyniami? - Najprawdopodobniej zjedzą je krowy, bo to ich ulubiony przysmak. Szkoda byłoby zmarnować takie dynie - odpowiada.
Jeśli mają Państwo podobne okazy, którymi chcą się pochwalić Czytelnikom "Dziennika Łódzkiego", prosimy pisać na adres: [email protected].
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?