Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kto zarabia na chlebie

Anna Gronczewska
Kupując coraz droższy chleb myślimy, że to wina rolników, młynarzy i piekarzy. Ale gdy przeanalizuje się proces produkcji chleba, okaże się, że producenci są takimi samymi ofiarami, jak klienci.

Bo cenę dyktuje sklep. Handluje się po to, by zarabiać, czy to jednak normalne, że w drodze z piekarni do sklepu cena bochenka wzrasta niemal dwukrotnie? Gdybyśmy żyli w komunizmie, władza mogłaby narzucić stałe ceny. Ale to już było i się nie sprawdziło. Mamy wolny rynek i trudno kogoś zmusić, by sprzedawał pieczywo z mniejszą marżą. Można tylko apelować do rozsądku handlowców lub szukać sklepu z tańszym chlebem. Gdy najbardziej pazerni zostaną z czerstwym pieczywem, może sami pójdą po rozum do głowy i obniżą marże?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki