Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ich kwas chlebowy podbija rynek

Jolanta Jeziorska
Kwas chlebowy staje się coraz popularniejszym napojem
Kwas chlebowy staje się coraz popularniejszym napojem fot. Jolanta Jeziorska
Teresa i Ryszard Oleszczakowie, właściciele rodzinnej firmy Eko-Natura z Kopyści pod Łaskiem, jako jedyni w Polsce produkują kwas chlebowy według oryginalnej, opatentowanej receptury.

- To powrót do natury i naturalnych smaków, jakimi raczyli się nasi przodkowie. To bardzo zdrowy napój - mówi Ryszard Oleszczak.

Gdy cztery lata temu państwo Oleszczakowie zmieniali profil swojej firmy, produkującej napoje gazowane, nawet nie brali pod uwagę, że trafią w gust klientów. I to także zagranicznych. Kwasem chlebowym zdobywają m.in. rynek słowacki. Gdy zaczynali, produkowali około 100 butelek w miesiącu. Teraz tysiąc razy tyle.

Do tego ich kwas chlebowy wzbogacił się o nowe smaki - jeżynowy, szyszkowy i malinowy.

Pierwszą, oryginalną recepturę Oleszczakowie dostali z Politechniki Łódzkiej, a udoskonaliła ją mama właściciela oraz zaprzyjaźniony Rosjanin. - Do tego co teraz dochodziliśmy metodą prób i błędów. Jednak nie mamy czego się wstydzić - nie ukrywa Teresa Oleszczak.

Zanim napój trafił na sklepowe półki, został sprawdzony w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii. Otrzymał też pozytywne świadectwo analizy w Centralnym Ośrodku Badawczo-Rozwojowym Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych w Łodzi.

Właściciele Eko-Natury przekonują, że ich napitki są zdrowe i nie zawierają konserwantów. Są za to bogate w witaminy A, B, C, substancje mineralne oraz żywe bakterie kwasu mlekowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ich kwas chlebowy podbija rynek - Dziennik Łódzki

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki