Menu Region

Ich kwas chlebowy podbija rynek

Ich kwas chlebowy podbija rynek

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Łódzki

Jolanta Jeziorska

Prześlij Drukuj
Mniejsza czcionka Większa czcionka
Teresa i Ryszard Oleszczakowie, właściciele rodzinnej firmy Eko-Natura z Kopyści pod Łaskiem, jako jedyni w Polsce produkują kwas chlebowy według oryginalnej, opatentowanej receptury.
- To powrót do natury i naturalnych smaków, jakimi raczyli się nasi przodkowie. To bardzo zdrowy napój - mówi Ryszard Oleszczak.

Gdy cztery lata temu państwo Oleszczakowie zmieniali profil swojej firmy, produkującej napoje gazowane, nawet nie brali pod uwagę, że trafią w gust klientów. I to także zagranicznych. Kwasem chlebowym zdobywają m.in. rynek słowacki. Gdy zaczynali, produkowali około 100 butelek w miesiącu.
Teraz tysiąc razy tyle.

Do tego ich kwas chlebowy wzbogacił się o nowe smaki - jeżynowy, szyszkowy i malinowy.

Pierwszą, oryginalną recepturę Oleszczakowie dostali z Politechniki Łódzkiej, a udoskonaliła ją mama właściciela oraz zaprzyjaźniony Rosjanin. - Do tego co teraz dochodziliśmy metodą prób i błędów. Jednak nie mamy czego się wstydzić - nie ukrywa Teresa Oleszczak.

Zanim napój trafił na sklepowe półki, został sprawdzony w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii. Otrzymał też pozytywne świadectwo analizy w Centralnym Ośrodku Badawczo-Rozwojowym Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych w Łodzi.

Właściciele Eko-Natury przekonują, że ich napitki są zdrowe i nie zawierają konserwantów. Są za to bogate w witaminy A, B, C, substancje mineralne oraz żywe bakterie kwasu mlekowego.

W związku z ciszą wyborczą komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.