Menu Region

Ich kwas chlebowy podbija rynek

Ich kwas chlebowy podbija rynek

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Łódzki

Jolanta Jeziorska

3Komentarze Prześlij Drukuj
Teresa i Ryszard Oleszczakowie, właściciele rodzinnej firmy Eko-Natura z Kopyści pod Łaskiem, jako jedyni w Polsce produkują kwas chlebowy według oryginalnej, opatentowanej receptury.
- To powrót do natury i naturalnych smaków, jakimi raczyli się nasi przodkowie. To bardzo zdrowy napój - mówi Ryszard Oleszczak.

Gdy cztery lata temu państwo Oleszczakowie zmieniali profil swojej firmy, produkującej napoje gazowane, nawet nie brali pod uwagę, że trafią w gust klientów. I to także zagranicznych. Kwasem chlebowym zdobywają m.in. rynek słowacki. Gdy zaczynali, produkowali około 100 butelek w miesiącu.
Teraz tysiąc razy tyle.

Do tego ich kwas chlebowy wzbogacił się o nowe smaki - jeżynowy, szyszkowy i malinowy.

Pierwszą, oryginalną recepturę Oleszczakowie dostali z Politechniki Łódzkiej, a udoskonaliła ją mama właściciela oraz zaprzyjaźniony Rosjanin. - Do tego co teraz dochodziliśmy metodą prób i błędów. Jednak nie mamy czego się wstydzić - nie ukrywa Teresa Oleszczak.

Zanim napój trafił na sklepowe półki, został sprawdzony w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii. Otrzymał też pozytywne świadectwo analizy w Centralnym Ośrodku Badawczo-Rozwojowym Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych w Łodzi.

Właściciele Eko-Natury przekonują, że ich napitki są zdrowe i nie zawierają konserwantów. Są za to bogate w witaminy A, B, C, substancje mineralne oraz żywe bakterie kwasu mlekowego.
Reklama
3

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Smaczny napój

+35 / -34

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

artii (gość)  •

Dziś w Elblągu na święcie chleba miałem okazję spróbować kwasu chlebowego tej firmy, był naprawdę świetny. Polecam wszystkim.

odpowiedzi (0)

skomentuj

zawartość alkoholu 0,7-2,2%

+43 / -40

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Gero (gość)  •

ma alkohol ale niewiele (fermentacja!)
dlatego z reguly kwalifikuje sie na napoj bezalkoholowy
"Gęstość kwasu wynosi 1,006-1,016 g/cm3, zawartość alkoholu 0,7-2,2% objętościowych"

odpowiedzi (0)

skomentuj

piłam - pyszny

+33 / -39

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

sylwia (gość)  •

Piłam taki kwas chlebowy na ostatnich dożynkach wojewódzkich w Poddębicach. Przepyszny. Smakował trochę jak piwo, więc dwa razy upewniałam się, że nie ma w nim alkoholu. Najlepszy jest kwas chlebowy o podstawowym smaku (żadne tam malinowe) i powinien być schłodzony.

odpowiedzi (0)

skomentuj
Reklama
Reklama