Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Największa Jajecznica Świata. Czy na Rynku w Kartuzach zostanie pobity rekord Guinessa?

Magdalena Damps
Marek Leyk przez dwa lata przygotowywał się do próby bicia rekordu największej jajecznicy
Marek Leyk przez dwa lata przygotowywał się do próby bicia rekordu największej jajecznicy Magdalena Damps
Największa Jajecznica Świata ma powstać w Kartuzach w sobotę, 26 lipca 2014 r. Do jej przygotowania potrzebnych będzie 30 tysięcy jaj, 100 kg boczku, 20 kg szczypiorku, 100 kg smalcu i 50 l mleka. Próba rozpocznie się o godz. 11. Smażenie potrwa około dwóch godzin.

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, a po tylu przygotowaniach nie może być inaczej, gigantyczna potrawa trafi do "Księgi rekordów Guinnessa". Data jego ustanowienia zajmie ważne miejsce w historii Kartuz, będzie to pierwszy rekord pobity w stolicy Kaszub. Inicjatorem tego przedsięwzięcia jest Marek Leyk z Grzybna, pracownik firmy zajmującej się pakowaniem jaj.
- Pomysł narodził się dwa lata temu - opowiada pan Marek. - Chciałem zrobić coś fajnego dla naszego zakładu i samych Kartuz. Nie było tu wcześniej podobnej imprezy. Początkowo nikt mi nie wierzył, rodzina i znajomi byli przekonani, że żartuję, dopiero kiedy przywiozłem do domu patelnię, na której powstanie jajecznica, uwierzyli. Żona była początkowo sceptycznie nastawiona, ale cały czas mnie wspierała. Chciałbym pobić ten rekord dla niej.

Przygotowania do ustanowienia nowego rekordu trwały dwa lata. Przez ten czas pan Marek w każdą sobotę spotykał się z trójką przyjaciół i razem pracowali nad szczegółami akcji. Patelnia, na której powstanie jajecznica, ma powierzchnię 24 m kw. Jej system podgrzewania opracował brat pana Marka.
- Niewiele osób ma świadomość tego, jak wiele pracy wymagają przygotowania do takiego rekordu - mówi pan Marek. - Dopięcie wszystkich procedur zajęło ponad rok.

Przepis na gigantyczne danie opracował zespół kucharzy z pięciu restauracji powiatu kartuskiego, którzy będą smażyć jajecznicę. Efektów ich pracy będzie mógł spróbować każdy chętny. Do potrawy będzie dodawana pajda chleba. Bochenek o długości 2,5 m powstanie specjalnie na tę okazję w Piekarni Janca. Konsumpcja będzie oczywiście bezpłatna.

Ci, którzy obawiają się np. salmonelli, mogą być spokojni - składniki zostały dokładnie przebadane, bez odpowiednich atestów pan Marek nie uzyskałby pozwoleń.
- Gwarantuję, że wszystko będzie bezpieczne - uspokaja pan Marek. - Jajka zostały przebadane, wszystkie składniki pochodzą od najlepszych polskich producentów. Jestem pewny tych produktów, by przekonać sceptyków przed smażeniem wypiję nawet surowe jajka.

Patelnia, na której powstanie jajecznica, waży 1,5 tony, zaś składniki 1,7 tony. Ostatni rekord w tej kategorii w 2009 roku ustanowił w Nowej Zelandii McDonald's. Rekordowa jajecznica ważyła ok. 1240 kg.
[email protected]

Treści, za które warto zapłacić! REPORTAŻE, WYWIADY, CIEKAWOSTKI

Zobacz nasze Magazyny: REJSY, HISTORIA, NA WEEKEND

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki