Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi Natura Food w Hali Expo w Łodzi [ZDJĘCIA]

Alicja Zboińska
Do niedzieli w hali Expo Łódź odbywają się targi Natura Food. Można spróbować i kupić ekologiczne i tradycyjne produkty.

Do Łodzi przyjechali producenci i importerzy ekologicznej i tradycyjnej żywności z Polski, Czech, Niemiec, Węgier, Włoch, Litwy i Japonii. Nie zabrakło tradycyjnych produktów z woj. łódzkiego.

Spróbować i kupić można kapustę kwaszoną z ziołami, ogórki kwaszone, maliny i musztardę firmy Hektor z Działoszyna w pow. pajęczańskim.

- Są to produkty tradycyjne, a największą popularnością cieszą się kwaszone kapusta i ogórki - mówi Beata Krawczyk, współwłaścicielka firmy Hektor. - Sprzedajemy je m.in. w sklepach ze zdrową żywnością i delikatesach.

Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska z Ozorkowa na targi przywiozła m.in. bułki ze szpinakiem i prażoną cebulką. Można też było spróbować chlebu klasztornego.

- Jego receptura pochodzi z XVIII wieku - mówi Krzysztof Pietrzak z ozorkowskiej spółdzielni. - Robimy go z mąki żytniej według przepisu sióstr z miejscowego klasztoru. Popularnością cieszy się też chleb kozacki z mąki gryczanej.

Targową premierę miała kiełbasa domowa Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska z Szadku.

- Robimy ją według receptury z lat 40. ubiegłego wieku - mówi Katarzyna Arendt, pracownik szadkowskiej masarni. - Jest robiona ręcznie, przy użyciu tradycyjnych składników. Także bez użycia maszyny jest pakowana do flaka. Produkujemy ją od kilku dni, niebawem będzie dostępna w sklepach.

Podczas targów rozstrzygnięty został m.in. ogólnopolski konkurs na najbardziej ekologiczne gospodarstwo w kraju, który organizuje Ministerstwo Rolnictwa i Wsi. Zwyciężyło gospodarstwo Piotra i Urszuli Osików z woj. lubelskiego. Statuetkę odebrali z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego.

Targom towarzyszy wiele imprez, w tym warsztatów i spotkań branżowych. Goście spoza branży mogą wybrać się do strefy kulinarnej i spróbować przysmaków przygotowanych przez znanych z telewizji kucharzy Grzegorza Łapanowskiego i Grzegorza Cieleckiego.

W sobotę na targi można się wybrać w godz. 10 - 18, w niedzielę w godz. 10 - 16. Jednorazowy bilet wstępu kosztuje 15 zł, a ulgowy 10 zł. Taniej można je kupić za pośrednictwem internetu.

Natura Food jest połączona z targami beECO, czyli ekologicznego stylu życia. Pierwsze targi odbywają się po raz siódmy, drugie po raz trzeci. Powstała też strefa dla miłośników kawy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki