Firma TNS Polska przeprowadziła badanie "Opinie konsumentów wielkomiejskich na temat żywności i żywienia". Ankiety przeprowadzane były w Łodzi, Warszawie, Gdańsku, Krakowie i Wrocławiu. Wynika z nich, że łodzianie częściej niż przedstawiciele pozostałych miast wskazywali lokalne pochodzenie jako cenną cechę żywności. Ten aspekt jest ważny dla 61 proc. badanych łodzian i 51 proc. mieszkańców innych miast.
Aż 73 proc. łodzian zadeklarowało, ze kupuje lokalne produkty. Na ten sam krok decyduje się połowa klientów z pozostałych miast. Dla 22 proc. łodzian zdrowa żywność to ta, która pochodzi od lokalnych producentów. Częściej niż mieszkańcy pozostałych miast łodzianie uważają, że zdrowa żywność to ta, która jest pozbawiona konserwantów, a także jest ekologiczna i wyprodukowana w tradycyjny sposób.
- Zainteresowanie żywnością lokalną i ekologiczną wśród mieszkańców Łodzi wpisuje się w obserwowaną wśród polskich konsumentów tendencję do doceniania kwestii społeczno-etycznych związanych z szeroko rozumianą sferą produkcji i dystrybucji żywności - mówi dr inż. Sylwia Żakowska-Biemans z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Przedstawiciele Carrefour poinformowali o rozszerzeniu oferty produktów lokalnych, ekologicznych i specjalistycznych w swoich sklepach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?