14 listopada na całym świecie obchodzono Światowy Dzień Cukrzycy. Dwa dni później w Manufakturze można było bezpłatnie zbadać poziom cukru we krwi, zmierzyć ciśnienie tętnicze, czy też nauczyć się samodzielnego badania piersi.
- Naszym głównym celem jest uświadomienie łodzianom, że warto dbać o swoje zdrowie dzięki profilaktyce - mówiła Agnieszka Makarow, koordynator projektu.
„Zdrowie pod kontrolą” jest ogólnopolskim przedsięwzięciem, organizowanym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA - Poland. Studenci z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi wystawili kilkanaście stanowisk, przy których łodzianie mogli dowiedzieć się jak dbać o swoje zdrowie. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się „Szpital Pluszowego Misia”.
- Dzieci bawią się z nami w szpital. Dzięki temu mniej się stresują podczas kontaktu z lekarzami. Oswajamy je z widokiem białego fartucha. Przyzwyczajamy je do kontaktu ze służbą zdrowia, poczynając od lekarzy rodzinnych, a na sali operacyjnej kończąc - mówiła Makarow.
„Zdrowie pod kontrolą” nie było jedynym wydarzeniem, które IFMSA zorganizowało w ten weekend w Manufakturze. Dzień wcześniej w restauracji Bawełna studenci medycyny uczyli technik pierwszej pomocy, a Wiktoria Sobiech, szef kuchni, przeprowadziła warsztaty kulinarne.
- Warsztaty organizujemy w ramach projektu „Miś pod Szpitalną Choinkę”. Zbieramy fundusze na rzecz rehabilitacji podopiecznych Fundacji Gajusz. W tym celu przeprowadzimy kurs pierwszej pomocy. Oprócz praktycznych ćwiczeń, obejrzymy też filmy instruktażowe - tłumaczyła Maja Szczebakowska, współorganizator sobotnich warsztatów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?