Łódzki kompot wkrótce podbije rynek? Nowy napój regionalny...

    Łódzki kompot wkrótce podbije rynek? Nowy napój regionalny trafił już do lokali w Łodzi [ZDJĘCIA]

    Jacek Losik

    Dziennik Łódzki

    Dziennik Łódzki

    Łódzki kompot wkrótce podbije rynek? Nowy napój regionalny trafił już do lokali w Łodzi [ZDJĘCIA]
    1/11
    przejdź do galerii

    ©Jacek Losik

    Łódzka woda głębinowa zyskuje coraz większą popularność. W restauracjach i sklepach pojawił się Łódzki Kompot – produkt, który ma promować Łódzkie poza granicami województwa.
    - Ziemia Łódzka ma nowy symbol – ogłosił w piątek (12 grudnia) Romuald Bosakowski, prezes Zakładu Wodociągu i Kanalizacji. Do restauracji, pubów i sklepów w Łodzi trafił Łódzki Kompot. Napój jest całkowicie regionalnym produktem. Kompot jest połączeniem tutejszej wody głębinowej i soku tłoczonego z jabłek pochodzących z sadów regionu łódzkiego.

    Napój jest w stu procentach naturalny. Nie ma żadnych konserwantów i chemikaliów, które przedłużą termin ważności. Kompot jest zdatny do picia tylko przez dwa miesiące.

    - Przeprowadzaliśmy testy w różnych regionach Polski i badania wykazały, że łódzka woda głębinowa jest najlepsza – mówił Dawid Stangreciak, właściciel firmy „Soki Regionalne”. – Obecnie Kompot produkowany jest w Grójcu, ale planujemy przenieść produkcję do Łodzi. Zależy nam na tym, żeby woda była jak najświeższa, więc siłą rzeczy napój powinien być rozlewany blisko źródła.

    Łódzki Kompot jest owocem współpracy lokalnej firmy Soki Regionalne i ZWiK.

    - Chcieliśmy stworzyć produkt masowy, który pochodziłby z regionu łódzkiego. Mieliśmy już dostęp do smacznych i naturalnych owoców z lokalnych sadów, ale potrzebowaliśmy partnera, który dostarczyłby wodę. Tym partnerem okazał się ZWiK – mówił Dawid Stangreciak.

    Łódzki Kompot nie jest pierwszym produktem, który powstał na bazie łódzkiej wody. Rzemieślniczy browar „Księży Młyn” warzy na niej 7 rodzajów piwa. Coraz większa popularność łódzkiej wody cieszy prezesa ZWiK, który uważa, że jest to dobry kierunek rozwoju miasta.

    - Cieszę się, że wiedza o jakości łódzkiej wody przekroczyła granice miasta. Zakład produkujący ten napój znajduję się poza Łodzią – mówił Romuald Bosakowski. – Uważam, że to mały krok do tego, żeby Łódź ponownie wykorzystywała wodę do swojego rozwoju. Tak jak w XIX w., kiedy lokalne rzeki napędzały rozwój lokalnego przemysłu.

    Na razie dostępny jest tylko jabłkowy napój, ale pojawią się również kompoty malinowe, brzoskwiniowe, wiśniowe i czereśniowe. 330 ml buteleczka będzie kosztowała około 2,5 zł.

    Księgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.pl

    Czytaj także

      Komentarze (16)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Zależy nam na tym, żeby woda była jak najświeższa, więc siłą rzeczy napój powinien być rozlewany bli

      ddd (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2

      wtedy sok będzie stary. Łatwiej wozić wodę niż sok lub całe jabłka. A kompot, to wywar owocowy. To co wy produkujecie to sok chrzczony wodą, a nie kompot.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Mam pomysł na wiecej łódzkich produktów regionalnych, na bazie wody łódzkiej

      ddd (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      np. szynka łódzka połączenie tutejszej wody głębinowej i masy mięsnej odkostnionej (MOM)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ale, że co??

      . (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      ZWiK ma na tym zarobić??? A ja myślałam, że łódzka woda jest łódzka, nas - Łodzian WSZYSTKICH.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      cydr

      warszawiak (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 2

      Nie kompot tylko cydr hahaha

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Łódzki kompot - pamiętam taki widok. Ćpun nad garnkiem...

      Ehe (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 6

      Pamiętam takiego ćpuna z obitym ryjem, który się pochylał nad garem ze słomą makową. I spelunę w której to było.

      Minęło ponad 30 lat, ale pamiętam.
      Sam nigdy nie brałem tego świństwa.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      idioci

      marianek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 6

      TAK TERAZ KŁÓĆCIE SIĘ O TO JAK SIE ROBI KOMPOT
      Z KIM JA ŻYJE W JEDNYM MIEŚCIE...

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ban dy ci !

      zło dzie je! (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4 / 6

      ban dy ci !

      zło dzie je!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Powinny byc w komplecie strzykawki

      czytelnik (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 5 / 5

      jak kompocik to kompocik

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ,,,eee, rozcieńczony

      Kris (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 7 / 7

      wodą to napój jabłkowy a nie kompot. I ta reklama na siłę...


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Czyli prawidłowo...

      Ala (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      Kompot to napój owocowy powstały podczas gotowania owoców świeżych lub suszonych :P Gdyby to nie był kompot nie mogliby użyć nazwy, wiem jak jest.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Woda z sokiem to nie kompot.

      . (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Woda, to woda.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      A mnie babcia uczyła że kompot powstaje jak się gotuje owoce...

      jojo (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 11 / 6

      ...a nie miesza sok z wodą.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      A mnie uczyli że kompot z jabłek nie powstaje z samych jabłek...

      Bartosz (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3 / 2

      bo wtedy powstają jabłka prażone i co najwyżej można je jeść łyżką :D Kompot to z założenia napój owocowy. Idź być niedoinformowany gdzie indziej xD


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Mało wiesz dzieciaczku.

      Mezzo (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 2

      Kompot z suszu jabłkowego jest smaczny i wcale nie robi się z niego papka. A można go przyrządzić, uwaga skup się!, z samych jabłek. I to nadal jest KOMPOT.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Ty się doucz.

      gox (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4

      Zgodnie z definicją: kompot – napój owocowy z gotowanych owoców świeżych lub suszonych...
      Oni tylko dolewają wodę do soku TŁOCZONEGO!!!!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Cicho!

      ._. (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 6 / 10

      W tym mieście lemingom da się wmówić wiele. Łykają wszystko jak ciepłe bułeczki.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama