Inspektorzy pod lupę wzięli głównie sklepy, ale także magazyny i hurtownie żywności oraz kioski i stragany na targowiskach. Łącznie od 8 do 19 grudnia przeprowadzono 67 kontroli. Szczególną uwagę zwracano na warunki sprzedaży ryb (żywego karpia), bakalii, mięsa i wędlin oraz warzyw i owoców.
Sprawdzano m.in. terminy przydatności do spożycia produktów, warunki ich przechowywania. Kontrolerzy zwrócili uwagę na brak czystości i higieny przy sprzedaży produktów, które nie są opakowane (głównie ryby wędzone, bakalie), sprzedaż przeterminowanych produktów spożywczych czy brak dokumentów dotyczących pochodzenia i jakości ryb.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?