Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sylwester 2020/2021: Sałatki i przystawki na Sylwestra. Sprawdź, jak je szybko przygotować [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
Smaczny sylwester: Sałatki i przystawki [PRZEPISY]
Smaczny sylwester: Sałatki i przystawki [PRZEPISY] Fotolia
Przystawki i sałatki mogą być najważniejszą częścią sylwestrowego stołu. Śledzie i karpie oczywiście są hitami świąt Bożego Narodzenia, ale na sylwestra większość chce lekkich przekąsek. Dlatego nie ograniczajmy się do klasycznego menu, a spróbujmy przygotować coś dla każdego indywidualnie na Sylwestra 2020/2021. Zobacz przepisy na sałatki i przystawki na Sylwestra. Jakie przystawki można podawać na Sylwestra?

Dobrym pomysłem na przekąskę mogą być minirolki - robią się łatwo i szybko. "Zakręcać" je możecie, z czym tylko chcecie - z serem, chlebem pita, łososiem (lub inną rybą) z plasterkami cukinii, z kawałkami dyni czy pieczoną szynką.

Możecie też zdecydować się na przekąski faszerowane. A faszerować można wszystko, zczego tylko uda się wydrążyć środek, do którego włożyć mo-żna nietypowe farsze. Nadają się do tego cebula, jajka, pomidory, cukinie czy bakłażan. Jako wypełnienie może służyć nam niemal wszystko - tłuczone ziemniaki lub grzyby, żółtka i ser, ser z czosnkiem i ziołami, krewetki, oliwki...

Bawicie się w mniejszym gronie? Zróbcie fondue serowe lub owocowe. Będzie o tyle wyjątkowo, że spożywa się je z jednego naczynia.

Przystawki na sylwestra: serowe fondue

Składniki:
1 ząbek czosnku, 400 g sera morskiego, 200 g sera gouda, 300 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 100 ml wiśniówki, pieprz świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, pieczywo pszenne pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:
Kociołek do fondue nacieramy przekrojonym na pół czosnkiem. Ser ścieramy na tarce (na grubym oczku), dodajemy wino, sok z cytryny. Podgrzewamy na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy ser się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną połączoną z wiśniówką. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Kociołek stawiamy na podgrzewaczu, aby lekko się gotował. Maczamy kawałki pieczywa nabite na długi widelec w serowym fondue. Jeżeli masa jest za gęsta, dodajmy wina, jeśli za rzadka, dodajmy sera.

Rada:
Sekret udanego fondue tkwi w rodzaju sera, z którego je przyrządzamy. Pamiętajmy, że nie powinien być zbyt twardy, ponieważ nie rozpuści się pod wpływem wysokiej temperatury. Dobrym rozwiązaniem będzie użycie sera szwajcarskiego lub holenderskiego.

Przystawki na sylwestra: Grzanki z pastą

Składniki:
2 bagietki lub bułki typu ciabatta, 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek, 200 g sera koziego, parmezan, natka pietruszki, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Kroimy ciabattę w cienkie kromki i skrapiamy oliwą z oliwek. Lekko solimy i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Miksujemy blenderem odcedzonego tuńczyka z kozim serem. Dodajemy parmezan i oliwę, mieszając tak, aby uzyskać gładką i gęstą konsystencję. Nakładamy pastę na grzanki i dekorujemy natką pietruszki.

Przystawki na sylwestra: Koreczki z wędliną

Składniki:
50 g wędzonego żółtego sera, 1 kabanos, 4 plastry szynki parmeń-skiej, kilka winogron i śliwek marynowanych w occie, natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Żółty ser kroimy na grube plastry, a potem na kawałki. Kabanos dzielimy na kawałki długości około 3 cm. Winogrona myjemy. Śliwki osączamy z octu, kroimy na pół. Na wykałaczki nadziewamy po kawałku sera, zwinięty w rulon plaster szynki parmeńskiej lub kawałek kabanosa, połówkę śliwki lub winogrono. Koreczki układamy na talerzu.

Smażona mortadela

Składniki:
6 łyżek soku z cytryny, oliwa z wytłoczyn, parę plasterków mortadeli, jajko, bułka tarta

Sposób przygotowania:
Kroimy mortadelę na plasterki. Przygotowujemy w miseczce roztrzepane jajko. Panierujemy plasterki mortadeli najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Gdy mortadela się zezłoci, zdejmujemy ją z patelni i usuwamy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Całość skrapiamy 6 łyżkami soku z cytryny.

Sposób na krewetki na Sylwestra

Składniki:
600 g obranych krewetek, 1 ząbek czosnku, 1 główka cykorii , 1 cukinia, ponti glassa (polewa na bazie octu balsamicznego), 4 łyżki orzeszków pinii, 4 łyżki rodzynek, oliwa z oliwek, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Moczymy rodzynki w zimnej wodzie. Na oliwie szklimy posiekany czosnek i dodajemy do niego krewetki. Doprawiamy pieprzem i solą oraz skrapiamy polewą. Zdejmujemy patelnię z ognia i przestudzamy. Oddzielamy 12 zewnętrznych liści cykorii i środek, a następnie siekamy resztę. W misce mieszamy posiekaną cykorię, cukinię pokrojoną w cienkie paseczki, orzeszki pinii, odcedzone rodzynki i krewetki. Skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Podajemy na talerzu sałatkę z krewetkami poprzednio wyłożone na większych liściach cykorii.

Serowe ciasteczka

Składniki:
Ciasto: 300 g mąki, 150 g margaryny, 2 jajka, 300 g sera żółtego typu edamskiego, sól
Nadzienie: 150 g sera żółtego, 150 g serka czosnkowego, pieprz do smaku, kilka płatków migdałów (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy ciasto, łącząc ze sobą ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, mąkę, margarynę, sól i jajka. Zagniatamy je i wkładamy na 10 minut do lodówki. Ze startego sera żółtego i serka czosnkowego przygotowujemy nadzienie. Doprawiamy pieprzem do smaku. Rozwałkowujemy cienko ciasto, szklanką wykrawamy kształt ciasteczek. Na połowie z nich układamy po łyżeczce nadzienia, przykrywamy pozostałymi krążkami i dociskamy brzegi, tak by nadzienie nie wyciekało. Ciastka posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski