Szpital tłumaczy, że każdy chory ma indywidualnie ustaloną dietę, w zależności od zapotrzebowania kalorycznego i choroby. A każdego dnia przygotowywanych jest około 30 diet specjalistycznych np. niskotłuszczowych, niskosodowych, cukrzycowych, płynnych. Pacjenci mogą mieć na talerzu posiłki jarskie lub wegańskie.
- Ze względu na specyfikę oddziału onkologicznego, dietetyczka ze szczególną uwagą dba o wielkość porcji, jak i ich temperaturę - tłumaczy Beata Aszkielaniec, rzecznik prasowy w ICZMP w Łodzi. - W chorobie nowotworowej zmysł smaku może być szczególnie wrażliwy. Możliwe że o takim przypadku jest mowa.
Pani Joanna twierdzi jednak, że nie miała żadnej ustalonej diety, dlatego otrzymana porcja tak bardzo ją zszokowała.
W instytucie na śniadanie na przykład można dostać pieczywo, szynkę drobiową, ogórka, masło, kawę mleczną lub herbatę ekspresową różaną. Jest też drugie śniadanie: kefir lub jogurt. Na obiad według jadłospisu serwują zupę sulferino z makaronem, ziemniaki, opiekanego kurczaka, surówkę i kompot. Owoc lub suchary bezcukrowe są na podwieczorek, a na kolację twarożek ze szczypiorkiem, wędlina, pieczywo, masło i herbata. Posiłki przygotowuje firma kateringowa, każdego dnia dla ok. 800 pacjentów. Dzienna stawka za posiłek wynosi ok. 15 zł.
A jak sytuacja wygląda w innych szpitalach? Pacjenci szpitala im. Kopernika w Łodzi jedzą posiłki za ok. 12,52 zł. Na śniadanie, według jadłospisu, mogą zjeść pieczywo z masłem, liściem sałaty i wędliną. Do tego herbata. W szpitalu WAM pacjenci muszą się najeść za 9,13 zł. Na śniadanie mogą dostać makaron na mleku, mielonkę śniadaniową, liść sałaty, masło, pieczywo i herbatę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?