Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kontrola restauracji w Łódzkiem. Drób zamiast baraniny i ser z mleka krowiego zamiast fety

Alicja Zboińska
Część skontrolowanych restauratorów  z naszego regionu zastępuje droższe mięso tańszym. Klienci lokali zamawiają na przykład baraninę, a dostają wołowinę lub drób.
Część skontrolowanych restauratorów z naszego regionu zastępuje droższe mięso tańszym. Klienci lokali zamawiają na przykład baraninę, a dostają wołowinę lub drób. 123RF
Część restauratorów zastępuje droższe mięso tańszym, np. zamiast baraniny serwuje drób. W kontrolowanych restauracjach zamiast sera feta podawano sery z mleka krowiego.

Wołowina i drób zamiast baraniny, sery z mleka krowiego zamiast fety, wieprzowina zamiast cielęciny - to najczęstsze grzechy właścicieli restauracji z Łodzi i regionu, które serwują potrawy kuchni zagranicznych. Tak wynika z kontroli inspektorów handlowych, którzy odwiedzili 13 restauracji w Łodzi, Piotrkowie, Zduńskiej Woli, Sieradzu, Skierniewicach i Łowiczu. Zastrzeżenia mieli do 92 proc. skontrolowanych restauracji.

- W ośmiu restauracjach wydano 10 potraw, które zawierały inny składnik niż deklarowano w oznakowaniu - mówi Małgorzata Gołębczyk, naczelnik wydziału kontroli artykułów żywnościowych Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Łodzi. - W restauracji Varoska w Łodzi w potrawie deklarowanej jako gulasz z jelenia w leśnej oprawie w trakcie badań laboratoryjnych nie stwierdzono obecności mięsa z jelenia, a w restauracji Hasan Kebab w Łowiczu w daniu Hasana, czyli potrawie składającej się z baraniny, frytek, makaronu lub ryżu i surówki zamiast deklarowanej baraniny stwierdziliśmy obecność wołowiny i drobiu.

Wołowina i drób zastąpiły też baraninę w kebabie serwowanym w barze Ali Baba Kebab przy ul. Mszczonowskiej w Skierniewicach.

W barze A Dong przy ul. Legionów w Łodzi cielęcina po tajlandzku z ryżem zawierała także wieprzowinę, a w barze Song-Hong w Sieradzu wołowinę na ostro i cielęcinę na ostro zastąpiono wieprzowiną i drobiem. W restauracji Arianons w Łodzi w potrawie, która miała składać się z baraniny i wołowiny, znaleziono także indyka, a do sałatki zamiast fety użyto sera sałatkowo-kanapkowego Favita. Deklarowanej fety zabrakło też w tortilli wegetariańskiej w restauracji Casablanka w Łodzi oraz Ali Baba w Piotrkowie Trybunalskim. Zastąpiono ją serem z mleka krowiego, tymczasem feta jest produkowana z mieszanki mleka owczego i koziego lub tylko z mleka owczego.

Na przedsiębiorców, którzy wprowadzili do obrotu potrawy nieodpowiadające jakości handlowej, w tym zafałszowane, nałożono jedenaście kar w łącznej wysokości 17 tys. zł. W ośmiu przypadkach nałożono mandaty kredytowane o łącznej wartości 1.050 zł, zażądano tez usunięcia nieprawidłowości.

Paweł Zyner, właściciel Varoski, zaznacza, że ani on, ani jego pracownicy nie oszukują klientów i serwują potrawy zgodnie z deklaracją w menu.

- Mięso jelenia i dzika dostarcza nam łódzka firma, która w tym się specjalizuje - mówi Paweł Zyner. - Dostaliśmy mięso wraz z fakturą, w której było wyraźnie zaznaczone, że jest to jeleń. Najwidoczniej dostawca nie miał na stanie jelenia i sprzedał nam dzika, ale nas o tym nie poinformował. Nie mieliśmy świadomości, że serwujemy inne mięso, nigdy byśmy tego nie zrobili. Gulasz z jelenia jest jedną z częściej wybieranych potraw przez naszych klientów.

Próbowaliśmy uzyskać komentarz właścicieli lub pracowników pozostałych restauracji. Właściciel restauracji Arianos obiecał, że oddzwoni, ale tego nie zrobił. Mimo prób nie udało się też uzyskać komentarza pozostałych restauratorów.

Zobacz też:

Rodzina Gesslerów ma szokującą ilość restauracji. Źródło: Starry.tv/X-news

Księgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kontrola restauracji w Łódzkiem. Drób zamiast baraniny i ser z mleka krowiego zamiast fety - Dziennik Łódzki

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki