Przepisy na potrawy na Dzień Kobiet
Zapiekanka łososiowo-brokułowa
Składniki:
- 200 g łososia,
- 200 g brokułów,
- 3 łyżeczki masła,
- 2 łyżki sera żółtego,
- 3 łyżki mleka,
- 3 łyżki śmietanki,
- 1 jajko,
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Łososia kroimy w kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie zalewamy gorącą wodą podzielone na różyczki brokuły i gotujemy. Rybę zalewamy gorącą wodą i gotujemy do 10 minut. Mieszamy śmietankę, mleko, jajko, ser i gałkę. Smarujemy formę do pieczenia i układamy na niej łososia i brokuły. Zalewamy mieszanką i pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.
Pasta serowo-awokadowa
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- 100 g białego sera,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Wyciągamy miąższ łyżką i rozgniatamy go widelcem. Do awokado dodajemy ser i mieszamy. Polewamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, jeszcze raz wszystko dobrze mieszając. Najlepiej pasta smakuje z grzankami, ale równie dobra jest na bułce czy czarnym chlebie.
Jajko sadzone w parówce
Składniki:
- 2 parówki cienkie,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Parówki rozcinamy wzdłuż, ale nie do samego końca. Odwijamy rozcięte końce parówki tak, by utworzył się kształt serca i spinamy je wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło i wykładamy parówki. W środek powoli wbijamy białko, dociskając delikatnie parówkę do patelni, by się nie rozpłynęło. Jak białko się zetnie, to wylewamy na niego żółtko. Smażymy na bardzo małym ogniu, nie przykrywając. Gotowe jajko solimy, pieprzymy i posypujemy zieloną natką.
Sałatka z fig i prosciutto
Składniki:
- 6 świeżych fig,
- 8 plasterków szynki prosciutto,
- 60 g rukoli,
- 60 g sera pleśniowego,
- polewa balsamiczna,
- oliwa z oliwek,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy figi na ćwiartki, prosciutto rwiemy, każdy paseczek na 4 części. Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy rukolę na talerz. Na nią wykładamy figi i prosciutto. Kruszymy ser pleśniowy na sałatę. Następnie polewamy wszystką oliwą z oliwek i polewą balsamiczną. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?