Kolejne miejsca pracy w kutnowskiej podstrefie Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. W sobotę (18 kwietnia) otwarto tam bowiem kolejny zakład koncernu Pini. Jest to zakład przetwórstwa mięsnego, w którym docelowo pracę znajdzie dwieście osób. Jest to już trzecia inwestycja tego włoskiego inwestora w kutnowskiej podstrefie ŁSSE. Wcześniej powstał tu zakład Pini Polonia (zakład uboju i rozbioru trzody chlewnej) oraz Pini Hamburger, specjalizujący się w plastrowaniu i pakowaniu mięsa oraz produkcji białej kiełbasy.
Budowa zakładu powinna zadowolić także lokalnych hodowców trzody chlewnej. - Naszą podstawą jest sto procent polskiego mięsa. Będziemy brali świnki od małych hodowców. Chcemy stworzyć markę, wyprodukowaną w Polsce - mówił podczas otwarcia Piero Pini, właściciel włoskiej firmy.
W otwarciu zakładu, obok przedstawicieli firmy, wzięli udział także: minister Waldemar Pawlak, przedstawiciele władz wojewódzkich, powiatowych, lokalni samorządowcy oraz hodowcy trzody chlewnej. W zakładzie produkowane będzie ponad 400 ton produktów mięsnych dziennie .
- Zakład w Kutnie to jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów produkcji przetworów z mięsa czerwonego w Europie i na świecie - mówi Marta Barlak z Pini Polska. Zakład będzie się specjalizował głównie w produkcji salami, wędlin oraz wędzonek.
Warto dodać, że obecnie Pini eksportuje swoje wyroby do około dziewięćdziesięciu krajów na całym świecie.
Obecnie na działalność w kutnowskiej podstrefie ŁSSE wydano łącznie 27 pozwoleń, w tym jedno potrójne i dwa podwójne zezwolenia.
Jak informuje Izabela Sobczak-Tybura z biura prasowego w miejskim magistracie, w ubiegłym roku, obok Pini Polonia, pozwolenia otrzymały także Sirmax Polska (reinwestycja) oraz Nowe Cold.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?