Soki to warzywa i owoce w płynie

    Soki to warzywa i owoce w płynie

    Artykuł sponsorowany

    Aktualizacja:

    Dziennik Łódzki

    Soki to warzywa i owoce w płynie
    1/4
    przejdź do galerii
    Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania?
    Wokół soków owocowych i warzywnych w ciągu ostatnich lat narosło wiele mitów. Większość z nich obalono podczas debaty „Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków?” zorganizowanej przez Polską Agencję Prasową przy współudziale Krajowej Unii Producentów Soków.

    –Soki dziś, w świetle obowiązujących przepisów, są bardzo bliskie składowi warzyw i owoców. Jedną porcję warzyw i owoców, spośród pięciu zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia, można zastąpić szklanką (200 ml) soku, przy czym mowa tu o soku 100% – stwierdziła w trakcie dyskusji dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia.

    Soki owocowe oraz sok z pomidorów podlegają szczegółowym wymaganiom dotyczącym jakości handlowej.
    Od 28 października 2013 r. zabroniono dodawania do nich cukrów. Zarówno do soków jak i nektarów nie wolno dodawać żadnych barwników oraz substancji konserwujących–ich trwałość jest wynikiem pasteryzacji. Nie można również wzbogacać ich aromatami innymi niż otrzymane z owoców i warzyw, których użyto do produkcji danego soku.

    W 2012 r. Polacy wypili tylko 11,7 l soku w przeliczeniu na osobę natomiast w Unii Europejskiej średnie spożycie w tym samym okresie wynosiło 13,4 l na osobę. Jeżeli chociaż jedną z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw i owoców byłby sok, to Polacy konsumowaliby rocznie 30 l soku.Do tego wyniku w Europie zbliżają się jednak tylko Norwegowie oraz Finowie. Tymczasem warzywne soki przecierowe swoim składem niewiele ustępują świeżym warzywom, a soki owocowe, zwłaszcza te naturalnie mętne, zachowują większość biologicznej aktywności surowca. Dostarczają organizmowi wielu cennych substancji: witamin,związków mineralnych,mikro- i makroelementów, antyoksydantów oraz innych aktywnych biologicznie składników i są bardzo dobrze przyswajalne.

    – Kiedyś mówiono, że soki mają dużo cukru i powodują otyłość.To się wśród Polaków utrwaliło – powiedział podczas debaty Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.To nieprawdziwa opinia. Zalecana jako jedna z pięciu porcji warzyw lub owoców szklanka sok ustanowi 2-5%dziennego zapotrzebowania na kalorie.

    Błędna jest także opinia związana z dużą zawartością cukrów–sok100% ma zawsze tyle samo cukrów, co
    owoc lub warzywo, z którego został wyprodukowany.

    W zachęcaniu dzieci do sięgania po warzywa i owoce, w tym pod postacią soków, istotną rolę odgrywa postawa dorosłych. – Rodzice zapominają, że są najważniejszym wzorcem nawyków prozdrowotnych – stwierdziła podczas debaty dr Justyna Korzeniewska, psycholog z Centrum Zdrowia Dziecka.Przekonywała, że wspólne jedzenie jest dobrym sposobem zachęcania dzieci do spożywania warzyw i owoców oraz picia soków. Te ostatnie są jednocześnie trwałe, dostępne przez cały rok i wygodnew konsumpcji. Zapewniają różnorodność smaków i mogą stanowić bardzo dobry składnik pierwszego śniadania oraz być elementem posiłku w szkole.

    PROGRAM SFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW FUNDUSZU PROMOCJI OWOCÓW I WARZYW.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo