Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

6. edycja Street Food Festival 2015 w Łodzi. Ślimaki i sushi z food trucków [ZDJĘCIA]

Jacek Losik
Dariusz Matyjaszczyk
Do niedzieli (26 kwietnia) potrwa 6. edycja Łódź Street Food Festival 2015. Organizatorzy chcieli m.in. przekonać mieszkańców Łodzi do jedzenia z budek i food trucków. Udało się. Na Piotrkowskiej 217, gdzie odbywa się festiwal pojawiły się tłumy ludzi.

Do pofabrycznych zabudowań XIX-wiecznej fabryki maszyn Józefa Johna przyjechali wystawcy z całej Polski. W 81 punktach gastronomicznych można spróbować kuchnię staropolską, amerykańską, włoską, alzacką, węgierskiej, meksykańskiej, ukraińskiej, holenderską, a nawet etiopską.

Łodzianie mają okazję rozsmakować się m.in. ślimakach nadziewanych serem (mięczaki pochodzą z polskiej Warmmii i Mazur), sushi, belgijskich frytek lub burgerach. Do picia można zamówić soki z świeżo wyciskanych owoców. Wystawcy nie zapomnieli również o deserze. Z słodkości można kupić np. lody, ciastka i inne wypieki.

Słowa organizatorów o próbie zachęcenia łodzian do ulicznego jedzenia są poparte konkretnymi propozycjami. Za 5 zł można spróbować degustacyjne dania tzw. Food Boutique.

W sobotę (25 kwietnia) punkty funkcjonowały do północy. W niedzielę Piotrkowska 217 będzie działać od godz. 10 do 18.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki