Przekonać się o tym można podczas Festiwalu Piwa, który Browar Księży Młyn organizuje do czwartku soboty.
- Codziennie o godzinie 17 (czwartek, piątek, sobota) będę oprowadzał gości po naszym browarze i zdradzał sekrety warzenia piwa. Głównym przyczynkiem do tego jest uwarzenie piwa wędzonego. To ciemne piwo, w którym łączymy posmak palonych słodów z charakterystyczną wędzonką. Ma ono smak boczku czy szynki, co dla przeciętnego konsumenta piwa może być lekkim szokiem - przyznaje Damian Bińkiewicz , piwowar w Browarze Księży Młyn. - Na lato uwarzymy kolejne nowe piwo "amerykańską pszenicę" o delikatnej goryczce i aromacie owoców tropikalnych. Natomiast na zimę zrobimy mocne piwo - ciemne Russian Imperial Stout. Jego historia wywodzi się z Wielkiej Brytanii, skąd w XIX w. eksportowano to piwo co carskiej Rosji. Staramy się wprowadzać nowe smaki, bo kiedy otwieraliśmy browar, naszym celem była nie tylko produkcja zwykłego piwa, ale też kształcenie konsumentów i poszerzanie kultury piwnej, która w Polsce jest niska. Polacy wolą pić piwo sami w domu, a nie razem w pubie, co jest popularne w Czechach czy Niemczech.
Dlatego Browar Księży Młyn zamierza "eksportować" swoje produkty do multitapów poza granicami Łodzi. Zasłynąć może z ciemnych piw, które najlepiej mu wychodzą.
- W naszym browarze korzystamy z łódzkiej wody, która ma wiele związków mineralnych, wypływających bardzo dobrze na smak ciemnego piwa - tłumaczy Bińkiewicz.
Piwo to kolejny produkt powstający na bazie łódzkiej wody, zaraz po sokach, który będzie sprzedawany w całej Polsce.
- Na każdej etykiecie jest informacja, że piwo powstało na łódzkiej wodzie oraz znak graficzny akcji "Łódzka Woda Najlepsza" .To nie tylko promocja łódzkiej wody, ale też miasta - podkreśla Miłosz Wika, rzecznik ZWiK.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?