Do niedzieli wszystkich smakoszy czeka konkurs na najlepszą restaurację i kawiarnię, warsztaty gotowania dla dzieci i dorosłych, kulinarna gra miejska i pokaz filmów o tematyce kulinarnej. Twarzą tegorocznej edycji jest młody i przystojny kucharz znany z TVN - Grzegorz Łapanowski.
- Misją tegorocznej edycji jest promocja kuchni tradycyjnej oraz sezonowych produktów. Restauracje przygotowujące festiwalowe dania musiały kierować się hasłem "tradycja i sezonowość"- mówi Barbara Sokołowska-Urbańczyk, organizatorka festiwalu.
Udział w festiwalu bierze 18 restauracji i 10 kawiarni zlokalizowanych przy Piotrkowskiej lub w okolicy. Wszystkie lokale są specjalnie oznaczone. Każde danie festiwalowe kosztuje 10 zł, każdy zestaw deser i kawa w kawiarniach - 7 zł. Spośród nich jury festiwalu wybierze najlepsze propozycje. Lokale można odwiedzać codziennie do niedzieli.
W festiwalowy weekend odbędą się warsztaty gotowania. Uczestnicy będą gotować z Grzegorzem Łapanowskim, Kamilem Srokiem i Robertem Kaszyckim z restauracji Cammino (zeszłoroczni laureaci FDS). Grzegorz Wrona posiadacz certyfikatu Wine&Spirit Education Trust opowie o kulturze podawania i spożywania wina. O tym, jak pięknie podawać jedzenie opowie Małgorzata Rygalik. Warsztaty odbędą się w City Residence nowym hotelu przy ul. Kopernika.
W niedzielę w pasażu Schillera o godz. 14 Grzegorz Łapanowski poprowadzi warsztaty gotowania dla dzieci w wieku 8-10 lat.
W sobotę w kinie Cytryna filmy o gotowaniu pod hasłem "Kino ze smakiem". Na sobotę zaplanowano również kulinarną grę miejską z tajemniczym Franciszkiem Zakalcem. Chętnych do zabawy Departament Gier, organizator, zaprasza w sobotę na pasaż Schillera o godz. 12.
Lista lokali biorących udział w FDS na www.festiwaldobregosmaku.eu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?