Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs "Smaczne Łódzkie": PRZEPISY!

Katarzyna Chmielewska
Festiwalowi "Smaki Ziemi Łódzkiej" w Manufakturze towarzyszył konkurs na najlepszą potrawę regionu łódzkiego o nazwie "Smaczne Łódzkie".
Festiwalowi "Smaki Ziemi Łódzkiej" w Manufakturze towarzyszył konkurs na najlepszą potrawę regionu łódzkiego o nazwie "Smaczne Łódzkie". Artur Kostkowski
Najlepszą potrawa regionalną w konkursie "Smaczne łódzkie" została kaczka zaleska, a najlepiej "Folk-nutę" grał Amatorski Zespół Regionalny im. Wł. St. Reymonta. III Smaki Ziemi Łódzkiej rozbrzmiewały i kusiły aromatami na rynku Manufaktury przez całą niedzielę.

Na 26 stoiskach wystawienniczych można było posmakować potraw kuchni regionu łódzkiego, wędlin przygotowywanych według tradycyjnych receptur, ciasta, miody i nalewki. Swoje rękodzieła promowali także ludowi artyści.

Podniebienia jury podbiła kaczka zaleska, którą przygotowują od pokoleń panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zaleskiej w gminie Zadzim (przepis podajemy na końcu). Drugie miejsce zajęła inna kaczka - nadziewana podrobami z żurawiną i jabłkiem - przysmak pań ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich w Kopyści (gmina Łask). Na "smakowym" podium znalazła się jeszcze opoczyńska tradycyjna wiejska potrawa, najczęściej jadana po świniobiciu, świeżonka z kaszą gryczaną od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Wola Załężna.

OTO PRZEPISY NA ZWYCIĘSKIE POTRAWY

"Kaczka Zaleska"

Składniki: 1 kaczka, 20 dkg wątróbki drobiowej, 40 dkg mięsa mielonego, 3 jajka, pół szklanki posiekanej natki pietruszki, 20 dkg masła, 2 szkl. mleka, bułka czerstwa, 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, 2 szklanki rosołu

Opis przygotowania: Kaczkę po wyjęciu kości solimy od środka i na zewnątrz, nacieramy od wewnątrz majerankiem. Wątróbkę pokrojoną w kostkę przesmażamy krótko na maśle wraz z cebulką. Bułkę moczymy w mleku, dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajka, dodajemy do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekaną pietruszkę oraz przesmażoną wątróbkę. Wszystko dobrze mieszamy i napełniamy kaczkę farszem, zaszywamy otwór. Wstawiamy do piekarnika w brytfannie. Pieczemy 1,5 - 2 godziny podlewając rosołem. Upieczoną kaczkę podajemy z modrą czerwona kapustą.

***

"Kaczka nadziewana podrobami z żurawiną i jabłkiem"

Składniki: kaczka, żołądki, wątróbka, boczek surowy, jajko, sól, pieprz, natka pietruszki, żurawina, jabłko

Opis przygotowania: Należy wytrybować kaczkę, natrzeć ją przyprawami. Żołądki, wątróbkę, boczek i pietruszkę mielimy. Dodajemy jajko i przyprawy. Wyrabiamy farsz, którym wypełniamy kaczkę. Zszywamy kaczkę. Pieczemy 1,5 godz.

***

"Świeżonka z kaszą gryczaną"

Składniki: mięso wieprzowe, kasza gryczana, cebula, przyprawa

Opis przygotowania: pokrojone i usmażone z cebulą mięso dodajemy do ugotowanej na sypko kaszy, doprawiamy przyprawami i podajemy z ogórkiem kiszonym

Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki