Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem: sposób na kurczaka wart nagrody

Konrad Gaca
Konrad Gaca
Konrad Gaca Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Agnieszka Eriksson dzięki przepisowi na zapiekanego kurczaka z papryką i pomidorkami zwyciężyła w styczniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Otrzyma prawo do bezpłatnego korzystania przez 28 dni z kompleksowego programu dietetyczno-treningowego GACA SYSTEM i będzie miała także szansę na zdobycie prestiżowego tytułu Mistrza Zdrowego Gotowania.

Mięso z piersi kurczaka to znakomita propozycja dla wszystkich osób, którym zależy na schudnięciu oraz utrzymaniu formy. Jest ono bogate w białko, a co równie ważne, charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczów i węglowodanów. Dlaczego trzeba jeść białko? Lista argumentów za jest długa. Wszyscy, którzy kiedykolwiek mieli problem z otyłością, wiedzą, jak trudno jest opanować ataki głodu. Duża ilość protein w posiłkach sprawia, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości i nie podjadamy śmieciowego jedzenia, ani nie rzucamy się jak szaleni na kolejne posiłki. Ponadto jedzenie białek pomaga spalać kalorie. Organizm zużywa ich znacznie więcej niż przy trawieniu węglowodanów i tłuszczów. Jedząc białko, dbamy o nasze mięśnie i kości. Należy jednak pamiętać, że radykalne zwiększenie podaży białka nie rozwiąże naszych kłopotów z formą. Na spożywanie większych ilości biała powinny uważać osoby mające problemy z nerkami. Pamiętajmy, że zwykle uważa się za zdrowe jedzenie protein w stosunku 1 g - 1 kg masy ciała; osoby aktywne fizycznie mogą jeść ich nieznacznie większą ilość.
O właściwościach prozdrowotnych papryki napisano już niejedną pracę naukową. My zalety tego warzywa omówimy w kilku zdaniach. Wszyscy dbający o zdrową sylwetkę powinni pamiętać, że jedzenie papryki to jeden z wielu elementów wspomagania procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Warzywo to wspomaga pracę układu pokarmowego, zwiększając skuteczność trawienia dzięki zwiększeniu wydzielania soków trawiennych, przydaje się także przy kłopotach z wzdęciami. W papryce znajdziemy także duże ilości witaminy C, A i E oraz potasu i wapnia. Papryka ma korzystny wpływ na stabilizację ciśnienia krwi oraz stan naczyń krwionośnych. Pamiętajmy także, że warzywa te różnią się nie tylko kolorem, ale także składem. Zielone zawierają duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego m.in. za funkcjonowanie układu nerwowego, żółte mają dużo luteiny umożliwiającej funkcjonowanie narządu wzroku.

Pomidorki w każdej odmianie są doskonałym źródłem likopenu, mocnego antyutleniacza o sprawdzonym działaniu antynowotworowym. Z naukowych opracowań wynika, że likopen najlepiej sprawdza się w przypadku zapobiegania nowotworowi prostaty. Zawierają także potas, błonnik oraz duże ilości witaminy C.

Ząbki czosnku sprawią, że potrawa zyska jeszcze większą moc prozdrowotną. Ta niewielka roślina jest w stanie skutecznie walczyć z wirusami i bakteriami, dlatego powinniśmy pamiętać o niej szczególnie w okresie, kiedy łatwo o przeziębienia i choroby. Ponadto czosnek doskonale sprawdza się w walce z pasożytami i grzybami. Jego dobroczynne działanie odczują także cukrzycy, osoby mające kłopoty z układem krążenia - działa on przeciwzakrzepowo i powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu. Jakby tego było mało, ma on działanie antynowotworowe. Dotychczas przeprowadzane badania wskazują, że czosnek jest szczególnie skuteczny w przypadku nowotworów układu pokarmowego.
[b]Konrad Gaca, prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta[/b]

***

Zapiekany kurczak z papryką i pomidorkami

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 4-6 piersi z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili bądź 1/2 łyżeczki płatków chili
  • skórka i sok z jednej cytryny, najlepiej ekologicznej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Przygotuj marynatę: w misce zmieszaj oliwę z oliwek z drobno posiekanym czosnkiem, papryczką chili, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skórką i sokiem z cytryny oraz suszonym oregano. Przekrój wzdłuż pierś z kurczaka, tak aby z jednej piersi powstały dwa filety. Do gotowej marynaty włóż kawałki kurczaka i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Nagrzej piekarnik do 225°C. Pokrój papryki w grube paski. Umieść zamarynowane piersi z kurczaka w żaroodpornej formie, udekoruj papryką i pomidorkami koktajlowymi. Następnie polej piersi z kurczaka pozostałą marynatą. Wstaw do piekarnika na 50 minut. Gotowa zapiekanka z kurczaka powinna mieć złocisty kolor. Udekoruj potrawę świeżo posiekaną natką pietruszki i podaj z tzatzykami oraz kaszą jęczmienną.
[b]Autor przepisu: Agnieszka Eriksson[/b]

Damy ci więcej - zarejestruj się!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki