„Łódzką kuchnię czterech kultur” napisały twórczynie portalu o łódzkich restauracjach Jemy w Łodzi.
- Kiedy chciałyśmy wprowadzić dział o łódzkiej kuchni, okazało się, że brakuje nam materiałów. Postanowiłyśmy temu zaradzić - mówi Izabella Borowska, współautorka książki.
Autorki szukały łódzkich przepisów między innymi w archiwach i książkach, przeglądały także menu tanich łódzkich barów. - Drogie restauracje serwowały potrawy z produktów sprowadzanych z zagranicy, nie miały wiele wspólnego z tym, co jedli zwykli łodzianie - mówi Izabella Borowska.
Autorki odszukały przepisy i dały je do odświeżenia szefom czterech łódzkich restauracji: Lokalu, Delight, Anatewki i Galicji. Najbardziej zmienione zostały potrawy polskie, bo ich tradycyjne formy są najbardziej popularne.
Powstała książka z przepisami na 30 potraw czterech łódzkich kultur: polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej. Znajdziemy w niej między innymi przepisy na: zalewajkę, prażoki, rosół z kulkami z macy, czulent, kartoflaną sałatkę, zupę piwną, bliny czy strogonowa. Do każdej potrawy dołączone jest zdjęcie. Opisane są również związki potrawy lub jej składników z Łodzią. Ilustrowana książka ma 95 stron, kosztuje 39,90 zł.
To druga pozycja dotycząca łódzkiej kuchni regionalnej. W zeszłym roku nakładem wydawnictwa Regio ukazała się książka Anny Wojciechowskiej „Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka”. Autorka zawarła w niej tradycyjne dania robotniczej Łodzi.
Zobacz też: Widowiskowe pokazy rozświetliły główne ulice Łodzi. Trwa Light Move Festival 2015
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?