Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jedli w Łodzi Polacy, Żydzi, Niemcy i Rosjanie, czyli „Łódzka kuchnia czterech kultur”

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Pierwszą propozycją łódzkich potraw była książka "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka". Zawiera przepisy łódzkich potraw zebranych przez autorkę Annę Wojciechowską. W promocji wzięła udział prezydent Hanna Zdanowska.
Pierwszą propozycją łódzkich potraw była książka "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka". Zawiera przepisy łódzkich potraw zebranych przez autorkę Annę Wojciechowską. W promocji wzięła udział prezydent Hanna Zdanowska.
Nakładem wydawnictwa Księży Młyn ukazała się książka kulinarna z przepisami narodowości mieszkających kiedyś w Łodzi.

„Łódzką kuchnię czterech kultur” napisały twórczynie portalu o łódzkich restauracjach Jemy w Łodzi.

- Kiedy chciałyśmy wprowadzić dział o łódzkiej kuchni, okazało się, że brakuje nam materiałów. Postanowiłyśmy temu zaradzić - mówi Izabella Borowska, współautorka książki.

Autorki szukały łódzkich przepisów między innymi w archiwach i książkach, przeglądały także menu tanich łódzkich barów. - Drogie restauracje serwowały potrawy z produktów sprowadzanych z zagranicy, nie miały wiele wspólnego z tym, co jedli zwykli łodzianie - mówi Izabella Borowska.

Autorki odszukały przepisy i dały je do odświeżenia szefom czterech łódzkich restauracji: Lokalu, Delight, Anatewki i Galicji. Najbardziej zmienione zostały potrawy polskie, bo ich tradycyjne formy są najbardziej popularne.

Powstała książka z przepisami na 30 potraw czterech łódzkich kultur: polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej. Znajdziemy w niej między innymi przepisy na: zalewajkę, prażoki, rosół z kulkami z macy, czulent, kartoflaną sałatkę, zupę piwną, bliny czy strogonowa. Do każdej potrawy dołączone jest zdjęcie. Opisane są również związki potrawy lub jej składników z Łodzią. Ilustrowana książka ma 95 stron, kosztuje 39,90 zł.

To druga pozycja dotycząca łódzkiej kuchni regionalnej. W zeszłym roku nakładem wydawnictwa Regio ukazała się książka Anny Wojciechowskiej „Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka”. Autorka zawarła w niej tradycyjne dania robotniczej Łodzi.

Zobacz też: Widowiskowe pokazy rozświetliły główne ulice Łodzi. Trwa Light Move Festival 2015

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki