W tym roku firma 8 razy stanęła na podium zdobywając aż cztery złota, trzy srebra i jeden brąz. Konsumenci oraz jury składające się z ekspertów rynku piwnego nagrodzili browar za "niebywałe walory smakowe, najwyższą jakość, w tym naturalną metodę warzenia piwa i niezastąpiony w procesie powstawania produktu czynnik ludzki".
- Drugi rok z rzędu zdobyliśmy najwięcej medali w najważniejszym konkursie piwnym w Polsce, konkurując z kilkuset piwami rzemieślniczymi i tymi z największych koncernów. W tym roku aż 28 browarów otrzymało trofea, jednak tylko Kultowy Browar Staropolski zdobył łącznie 8 medali, w tym cztery złote i trzy srebrne. W zeszłym roku piwa wyprodukowane w naszym browarze zdobyły 10 medali na „Chmielakach”, w tym trzy złote, zaś w 2016 roku 6 medali i jedno złoto - mówi Marek Łycyniak, prezes browaru w Zduńskiej Woli.
- Od trzech lat, co roku, nasze piwo jest także najlepszym piwem na Łódzkich Piwowarach, zdobywając ok. 50 proc. wszystkich głosów konsumenckich - mówi Marek Łycyniak.
Browar w Zduńskiej Woli warzy piwo od 1892 r. Obecny właściciel, firma ze Słupska, kupił zakład od syndyka w 2014 r. za ponad 4,8 mln zł.
- Nasze piwa warzymy tylko z naturalnych składników, wykorzystując otwartą metodę fermentacji i długi, kilkutygodniowy proces leżakowania w starych piwnicach browaru. Piwa warzone są przez prawdziwych miłośników z wielkim doświadczeniem, a nie przez komputery, jak to ma miejsce w przypadku dużych graczy – podkreśla prezes Łycyniak.
Konsumencki Konkurs Piw, organizowany w ramach Chmielaków Krasnostawskich, zadebiutował w 1983 r. Obecnie to najważniejsza impreza piwna w kraju. Co roku w konkursie bierze udział kilkadziesiąt browarów z kraju i zagranicy, które do konkursu zgłaszają kilkaset swoich najlepszych piw. Kryteria konkursu nie zmieniają się od lat, udział w nim jest bezpłatny, a o przyznaniu nagrody decydują sami konsumenci i jury z doświadczeniem branżowym.
Browar w Zduńskiej Woli warzy m.in. piwa: Staropolskie, Zduńskie, Anstadt, Porter Bałtycki, Pomorskie, English IPA, Pszenica Staropolska, Złoty Ul, Wiedeński lager, Dunkel Weizen, Kultowe oraz piwa smakowe Bestbir. Wszystkie piwa warzone są zgodnie z Bawarskim Prawem Czystości z 1516 r. i mogą zawierać tylko wodę, słód jęczmienny i chmiel.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?