18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Cztery kultury w łódzkich restauracjach

Joanna Barczykowska
W "Anatewce" można spróbować przysmaków kuchni żydowskiej
W "Anatewce" można spróbować przysmaków kuchni żydowskiej Krzysztof Szymczak
Hotel andel's postawił na kulinarne tradycje Łodzi. W marcu w restauracji Oskar's Bar wprowadzono nową kartę dań - "Menu dla czterech kultur".

Karta jest autorskim pomysłem Mirosława Jabłońskiego, szefa kuchni andel's Hotelu, który zainspirował się tradycjami kulinarnymi czterech narodowości, historycznie związanych z Łodzią - polską, niemiecką, żydowską i rosyjską.

W nowym menu można znaleźć takie przysmaki, jak: śledź Maurycego, przysmak Poznańskiego, żur staropolski, zupę Poznańskiego czy befsztyk tatarski.

- Łódź zawsze fascynowała mnie swoim bogactwem kulturowym i historycznym. Planując nowe menu, postanowiłem zaczerpnąć z każdej z czterech tradycji kulinarnych - tłumaczy Mirosław Jabłoński.

Hotel andel's ma nadzieję, że łodzianie rozkochają się w tradycyjnym menu. Z tej okazji od 15 do 17 marca można skorzystać z promocji "4 dania 4 kultur" i spróbować czterech dań z nowej karty za 69 złotych na osobę.

Restauracja w hotelu andel's nie jest pierwszą, która czerpie z kulinarnych tradycji fabrykanckiej Łodzi. Najstarszą i najbardziej znaną restauracją, serwującą kuchnię łódzkich Żydów jest "Anatewka". Restauracja powstała 12 lat temu i cieszy się niesłabnącą popularnością. Tak jak serwowane tam dania. Wśród klientów największym zainteresowaniem cieszy się przystawka "gęsi pipek", czyli żołądek gęsi w sosie własnym. W Anatewce można spróbować też zupy grzybowej Poznańskiego, zrazów po żydowsku i czulenta jagnięcego.

- Wiele przepisów pochodzi od mojej babci i osób, które pracowały w Pałacu Poznańskiego, a także od rodziny Juliana Tuwima - mówi Paweł Zyner, właściciel.

"Anatewka" nowe menu wprowadzi pod koniec marca.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki