Karta jest autorskim pomysłem Mirosława Jabłońskiego, szefa kuchni andel's Hotelu, który zainspirował się tradycjami kulinarnymi czterech narodowości, historycznie związanych z Łodzią - polską, niemiecką, żydowską i rosyjską.
W nowym menu można znaleźć takie przysmaki, jak: śledź Maurycego, przysmak Poznańskiego, żur staropolski, zupę Poznańskiego czy befsztyk tatarski.
- Łódź zawsze fascynowała mnie swoim bogactwem kulturowym i historycznym. Planując nowe menu, postanowiłem zaczerpnąć z każdej z czterech tradycji kulinarnych - tłumaczy Mirosław Jabłoński.
Hotel andel's ma nadzieję, że łodzianie rozkochają się w tradycyjnym menu. Z tej okazji od 15 do 17 marca można skorzystać z promocji "4 dania 4 kultur" i spróbować czterech dań z nowej karty za 69 złotych na osobę.
Restauracja w hotelu andel's nie jest pierwszą, która czerpie z kulinarnych tradycji fabrykanckiej Łodzi. Najstarszą i najbardziej znaną restauracją, serwującą kuchnię łódzkich Żydów jest "Anatewka". Restauracja powstała 12 lat temu i cieszy się niesłabnącą popularnością. Tak jak serwowane tam dania. Wśród klientów największym zainteresowaniem cieszy się przystawka "gęsi pipek", czyli żołądek gęsi w sosie własnym. W Anatewce można spróbować też zupy grzybowej Poznańskiego, zrazów po żydowsku i czulenta jagnięcego.
- Wiele przepisów pochodzi od mojej babci i osób, które pracowały w Pałacu Poznańskiego, a także od rodziny Juliana Tuwima - mówi Paweł Zyner, właściciel.
"Anatewka" nowe menu wprowadzi pod koniec marca.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?