Co oznaczają nazwy indyjskich dań? Zdradza Tap z Ganesha
Co oznaczają takie nazwy jak masala, tikka, korma, paneer? Wielu klientów indyjskich restauracji zastanawia się, co oznaczają nazwy dań w menu i jak się je wymawia. O tajnikach indyjskich dań opowiedział portalowi Jemy w Łodzi szef kuchni w łódzkim Ganeshu Tapinder Sharma znany jako Tapi.
Okazuje się, że tikka to marynata, a korma to łagodny sos z nerkowców.
Tandoor to nasz piec, a na dania z niego mówimy " tandoori" - wyjaśnia Tapi.
Dania indyjskie różnią się ostrością i smakiem.
Lubisz na ostro to tylko madras i vindaloo- radzi Tapi.
Cały film z lekcją o indyjskim jedzeniu można znaleźć na profilu Jemy w Łodzi na Facebooku:
Jemy w Łodzi to łódzki branżowy portal zajmujący się gastronomią. Na swoim profilu na Tik Toku i Facebooku Jemy w Łodzi prowadzi cykl edukacyjny "Gastro-lekcja", w którym znani łódzcy restauratorzy prezentują tajniki egzotycznych kuchni. Śledząc cykl można poznać nazwy egzotyczny dań serwowanych w łódzkich restauracjach, ich składniki, sposób jedzenia i wymawiania potraw z menu.
Cykl "Gastro-lekcja" można śledzić także na Tik Toku na profilu Jemy w Łodzi.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?