Dom w Twoim stylu
    Jak przechowywać przyprawy? (ZDJĘCIA)

    Jak przechowywać przyprawy? (ZDJĘCIA)

    Zuza Gunia

    Kurier Poranny

    Aktualizacja:

    Kurier Poranny

    Wykorzystajmy drewniane klamerki, by utrzymać porządek w pudełku z przyprawami.
    1/6
    przejdź do galerii

    Wykorzystajmy drewniane klamerki, by utrzymać porządek w pudełku z przyprawami. ©ZG

    Podpowiadamy, jak przechowywać przyprawy, by nie straciły swoich walorów.
    Najczęstszym błędem jest przechowywanie przypraw w opakowaniach, w których zostały zakupione. Szybko tracą one swoje właściwości, jednak chwilowym rozwiązaniem może być każdorazowe zamykanie woreczków spinaczem lub klamerką do wieszania prania. Dodatkowym atutem, jest to, że na drewnianej klamerce można napisać nazwę przyprawy i wtedy bez problemu znajdziemy właściwą w pudełku z innymi.

    Najczęściej stosowanym sposobem jest zamykanie ich w szklanych słoiczkach. Można kupić specjalne, lub skorzystać ze zużytych np. po koncentracie pomidorowym. Ważne, by miały szczelne zamknięcie. W ozdobnych słoikach można także trzymać makaron, musli czy bułkę tartą.


    Jeśli do kuchennego wystroju nie pasują nam słoiki, możemy użyć drewnianych pojemniczków. Jednak pamiętajmy wtedy, że pochłaniają one zapach i można w nich przechowywać tylko jeden rodzaj przyprawy.

    Trzeba też znaleźć na przyprawy odpowiednie miejsce w kuchni. Raczej nie poleca się trzymania ich obok kuchenki, gdzie panuje duża wilgotność. Jest to praktyczne rozwiązanie, ale produkty szybko wtedy tracą na jakości. Chrońmy je też przed działaniem promieni słonecznych, zwłaszcza jeśli mam do czynienia z przyprawami zawierającymi tłuszcz (np. gorczyca czy gałka muszkatołowa). Mogą one zjełczeć.

    Jeśli mamy świeże zioła, dobrym pomysłem jest zamrożenie ich. Można to zrobić zalewając je wodą w pojemniku na kostki do lodu. Potem taką kostkę można użyć wrzucając do zupy czy sosu. Świeże rośliny można także zawinąć w wilgotny ręcznik i włożyć do lodówki. Wytrzymają tak ponad tydzień. Zamrażać można również takie przyprawy jak czerwona papryka, chili czy pieprz cayenne. Dzięki temu dłużej będziemy mogli cieszyć się ich smakiem.

    Pamiętajmy, żeby raczej kupować przyprawy w całości i rozdrabniać je w moździerzu lub młynku, wtedy będą bardziej aromatyczne. Jak sprawdzić czy nasz przyprawa nadaje się do użycia? To proste: oceńmy jej kolor (stare przyprawy są wyblakłe), zapach, oraz intensywność smaku. Jeśli przyprawa jest zbrylona, to czas kupić nową.

    Czytaj treści premium w Dzienniku Łódzkim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecamy

    16 grudnia w Galerii Łódzkiej akcja

    16 grudnia w Galerii Łódzkiej akcja "Dzieci Dzieciom"

    Cyfrowa prenumerata Dziennika Łódzkiego w świątecznej cenie!

    Cyfrowa prenumerata Dziennika Łódzkiego w świątecznej cenie!

    Kulinarne podróże po Łódzkiem - nowe przepisy [VIDEO]

    Kulinarne podróże po Łódzkiem - nowe przepisy [VIDEO]

    Nasza akcja charytatywna

    Nasza akcja charytatywna