Dom w Twoim stylu
    Jak przechowywać przyprawy? (ZDJĘCIA)

    Jak przechowywać przyprawy? (ZDJĘCIA)

    Zuza Gunia

    Kurier Poranny

    Aktualizacja:

    Kurier Poranny

    Wykorzystajmy drewniane klamerki, by utrzymać porządek w pudełku z przyprawami.
    1/6
    przejdź do galerii

    Wykorzystajmy drewniane klamerki, by utrzymać porządek w pudełku z przyprawami. ©ZG

    Podpowiadamy, jak przechowywać przyprawy, by nie straciły swoich walorów.
    Najczęstszym błędem jest przechowywanie przypraw w opakowaniach, w których zostały zakupione. Szybko tracą one swoje właściwości, jednak chwilowym rozwiązaniem może być każdorazowe zamykanie woreczków spinaczem lub klamerką do wieszania prania. Dodatkowym atutem, jest to, że na drewnianej klamerce można napisać nazwę przyprawy i wtedy bez problemu znajdziemy właściwą w pudełku z innymi.

    Najczęściej stosowanym sposobem jest zamykanie ich w szklanych słoiczkach. Można kupić specjalne, lub skorzystać ze zużytych np. po koncentracie pomidorowym. Ważne, by miały szczelne zamknięcie. W ozdobnych słoikach można także trzymać makaron, musli czy bułkę tartą.


    Jeśli do kuchennego wystroju nie pasują nam słoiki, możemy użyć drewnianych pojemniczków. Jednak pamiętajmy wtedy, że pochłaniają one zapach i można w nich przechowywać tylko jeden rodzaj przyprawy.

    Trzeba też znaleźć na przyprawy odpowiednie miejsce w kuchni. Raczej nie poleca się trzymania ich obok kuchenki, gdzie panuje duża wilgotność. Jest to praktyczne rozwiązanie, ale produkty szybko wtedy tracą na jakości. Chrońmy je też przed działaniem promieni słonecznych, zwłaszcza jeśli mam do czynienia z przyprawami zawierającymi tłuszcz (np. gorczyca czy gałka muszkatołowa). Mogą one zjełczeć.

    Jeśli mamy świeże zioła, dobrym pomysłem jest zamrożenie ich. Można to zrobić zalewając je wodą w pojemniku na kostki do lodu. Potem taką kostkę można użyć wrzucając do zupy czy sosu. Świeże rośliny można także zawinąć w wilgotny ręcznik i włożyć do lodówki. Wytrzymają tak ponad tydzień. Zamrażać można również takie przyprawy jak czerwona papryka, chili czy pieprz cayenne. Dzięki temu dłużej będziemy mogli cieszyć się ich smakiem.

    Pamiętajmy, żeby raczej kupować przyprawy w całości i rozdrabniać je w moździerzu lub młynku, wtedy będą bardziej aromatyczne. Jak sprawdzić czy nasz przyprawa nadaje się do użycia? To proste: oceńmy jej kolor (stare przyprawy są wyblakłe), zapach, oraz intensywność smaku. Jeśli przyprawa jest zbrylona, to czas kupić nową.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Polecamy

      Dołącz do naszego newslettera i odbierz prezent

      Dołącz do naszego newslettera i odbierz prezent

      Prenumerata cyfrowa Dziennika Łódzkiego. Kup już teraz >>

      Prenumerata cyfrowa Dziennika Łódzkiego. Kup już teraz >>

      Jak mieć prąd przez 3 miesiące za darmo?

      Jak mieć prąd przez 3 miesiące za darmo?

      Okna dachowe i rolety zasilane słońcem

      Okna dachowe i rolety zasilane słońcem