Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dumni z Zalewajki. Przed nami święto zalewajki. Restauracje z Łodzi i okolic zapraszają do degustacji najbardziej łódzkiej z zup

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
W poniedziałek (18 marca) rozpoczyna się czwarta edycja wiosennej imprezy kulinarnej Dumni z Zalewajki. Będą specjalne wersje tej najbardziej łódzkiej z zup, wydarzenia i e-book z przepisami.

Dumni z Zalewajki. Święto najbardziej łódzkiej z zup

Święto Dumni z Zalewajki rozpocznie się w poniedziałek (18 marca) i potrwa do niedzieli (24 marca). W tym czasie restauracje będą zachęcać do odwiedzenia Łódzkiego Szlaku Zalewajki. Jak co roku w marcu z okazji święta zalewajki prezentowana jest nowa odsłona tego szlaku, który wciąż się rozrasta. Obecnie to 34 lokale z Łodzi, ale też z Tuszyna czy Łasku, które w menu na stałe mają zalewajki, w cenach od 13 do 40 zł za miskę zupy z dodatkami. Ich listę można znaleźć na portalu Jemy w Łodzi (www.jemywlodzi.pl) w zakładce Zalewajka.

Kulminacją święta będzie akcja Cała Łódź Je Zalewajkę zaplanowana na środę, 20 marca. Tego dnia 36 łódzkich restauracji serwować będzie specjalnie przygotowane wersje tej zupy, w cenie 17 zł lub niższej. Na przykład restauracja Ryby i Owce w Ogrodach Geyera przygotuje zalewajkę na wywarze jagnięcym, a Sendai Sushi&Ramen w Monopolis poda zalewajkę w stylu… japońskim, a Kolektyw pizzę z zalewajką w kubku. Wszystkie trzy zupy będą w cenie 17 zł za porcję.

Sprawdź w galerii zdjęć wszystkie specjalne zalewajki dostępne tylko w środę 20 marca w cenie 17 zł lub mniej:

Organizatorka święta Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi podkreśla, że nie ma ograniczeń co do dodatków, które trafiają do serwowanych w restauracjach zalewajek.

- Ziemniaki mogą mieć postać ptysi ziemniaczanych, łódzkich prażoków, mogą być jajka mollet, sadzone, przepiórcze, mogą być czipsy z salami i czipsy z pora - wylicza Borowska. - Bardzo często w różnej formie pojawia się kaszanka mamy jajka obtaczane kaszanką czy kaszankę panierowaną - zachęca.

Oprócz portalu Jemy w Łodzi organizatorem święta jest też miejskie Łódzkie Centrum Wydarzeń, a partnerem Monopolis. W tamtejszej restauracji Przy Kominie w czwartek (21 marca) odbędzie się spotkanie Klubu Kolacyjnego, podczas którego degustacje poprowadzą Izabella Borowska z Jemy w Łodzi oraz szefowa kuchni Aleksandra Pintara-Smoczyńska. Bilety w cenie 150 zł dostępne są przez stronę jemywlodzi.pl.

Podczas święta organizowane będą konkursy w których będzie można zdobyć kolekcjonerską przypinkę z zalewają firmy Pinswear oraz specjalny plakat Igora Jankowskiego.

Przepisy na festiwalowe zalewajki zostaną wydane w formie e-booka, który będzie można bezpłatnie pobrać z portalu Jemy w Łodzi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki