Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Działoszyn: Arktyka w środku Polski

Marek Mikulski
archiwum
Gdyby umieścić termometr w magazynie firmy Anita, Działoszyn byłby najzimniejszym miejscem w kraju. Cały czas jest tu minus 25 stopni.

Ma ponad 5 tys. mkw. powierzchni, panuje w niej nieustannie temperatura minus 25 stopni Celsjusza, a do tego jest naszpikowana nowoczesną technologią. Mroźnia firmy Anita, producenta lodów i mrożonek, właśnie została oddana do użytku.

Pracownicy poruszają się tutaj w specjalnych kombinezonach chroniących przed zimnem. Arktycznego klimatu pilnują komputery. W głównej hali temperatura nie może wzrosnąć powyżej minus 25 stopni Celsjusza, w korytarzu, gdzie rozładowywany jest towar, utrzymuje się 10-stopniowy mróz.
W tych warunkach przechowywane są mrożonki i lody, które z Działoszyna trafiają na stoły konsumentów w Wielkiej Brytanii, Skandynawii i w Polsce.

- Udało nam się stworzyć jeden z największych tego typu obiektów w Polsce, mogących pomieścić nawet 16 tys. palet. Dzięki rozwiązaniom informatycznym jest to także jeden z najnowocześniejszych magazynów. Zastosowane w nim rozwiązania, m.in. kontrolujące temperaturę, podpatrzyliśmy we Włoszech i Stanach Zjednoczonych. Wiele z nich to również nasze autorskie pomysły - mówi Grzegorz Mordalski, właściciel firmy Anita.

Gigantyczna lodówka składa się z trzech komór, w każdej z nich znajduje się 12 regałów o długości 36 metrów. W jednym regale może być składowane do 800 ton mrożonek. Najciekawsze rozwiązanie zastosowano w dokach, gdzie rozładowuje się towar. Wszystkie wyposażone są w rękawy, które podczas załadunku uszczelniają rampę i samochód.

- To jedno z niewielu tego typu rozwiązań wdrożonych wPolsce. Chroni ono wrażliwy na temperaturę towar przed ciepłem z zewnątrz. Z samochodu mroźni mrożonki trafiają do magazynu mroźni - tłumaczy Mordalski.

W działoszyńskim magazynie przechowywane będą m.in. lody, mrożone pierogi, pyzy i kluski, które trafiają do popularnych sieci handlowych na terenie całego kraju, a także za granicę.

- Otwarcie mroźni pozwala nam skoncentrować całą logistykę w jednym mieście, a tym samym usprawnić cały proces dostaw i przechowywania towarów - mówi Grzegorz Mordalski.

W nowym obiekcie pracę znalazło 40 osób. Łącznie w firmie Anita zatrudnionych jest blisko 600 pracowników.

Firma działa od 1995 roku i jest największym producentem mrożonych wyrobów mącznych i jednym z wiodących producentów lodów. Produkuje pod markami własnymi i pod markami znanych sieci handlowych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki