Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy
Polacy pokochali polskie dania regionalne, aż 85 procent lubi poznawać polskie lokalne potrawy, choć często ich nazwy są tak tajemnicze, że trudno zgadnąć o jakie danie chodzi. Z badania „Polacy i kuchnia regionalna”, przeprowadzonego w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalne” wynika, że najdziwniejsza nazwa polskiej potrawy to fafernuchy.
Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda. Co się kryje za tymi nazwami?
Fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka korzenne, które wyglądem przypominają kopytka. W ich skład oprócz mąki (pszennej i żytniej) i drożdży wchodzi także tarta marchew. Fafernuchy robi się na początku nowego roku i według legendy mają zapewnić szczęście i dobrobyt domownikom.
Na drugim miejscu zestawienia najdziwniejszych potraw regionalnych znalazł się pokuczaj. Pokuczaj to danie z Warmii, przygotowywane z mięsa mielonego, które formuje się w kule i smaży.
Kulinarnym hitem wielkopolskiej kuchni jest z kolei parzybroda – prosta w wykonaniu zupa z młodej kapusty. Jej nazwa wzięła się stąd, że gorące liście kapusty przyklejały się do brody jedzącego i parzyły ją.
Jak dobrze znasz przysmaki regionalnej kuchni?
Chociaż nazwy kuchni regionalnej czasem brzmią obco, kryją się pod nimi proste w przygotowaniu dania, które coraz chętniej chcemy serwować na naszych stołach. Okazuje się bowiem, że aby przygotować szagówki, cymes czy muskę nie potrzeba trudnych do zdobycia składników – to dania z łatwo dostępnych, zdrowych polskich produktów, które mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki.
- Miłośnicy gotowania poszukują dziś dawnych receptur, ale jednocześnie takich, które z łatwością będą mogli przyrządzić w domu. Podlasie, region z którego pochodzę, to kraina ziemniaka i kiszki ziemniaczanej. To też mieszanka kuchni polskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej. Dlatego w tradycyjnym podlaskim menu znajdują się pochodzące z Litwy kartacze i kindziuk czy sękacz. Cieszę się, że mogłam przybliżyć szerokiemu gronu te nasze podlaskie specjały – mówi Rozalia Mancewicz, ambasadorka książki „Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” , właścicielka Majątku Howieny w Pomigaczach.
Warto poznawać regionalne potrawy, bo jak pokazuje badanie „Polacy i kuchnia regionalna” kuchnia i produkty regionalne kojarzą się konsumentom:
- z tradycją (59 proc. ankietowanych)
- ze smakiem (48 proc.)
- z oryginalną recepturą (41 proc.)
- ze świeżości (40 proc.)
- z jakości (32 proc.)
- ze zdrowiem (27 proc.)
- z ekologią (18 proc.)
Sprawdź jak dobrze znasz przysmaki regionalnej kuchni. Na kolejnych slajdach TOP 10 potraw regionalnych o najdziwniejszych nazwach i przepisy.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?