Ulotkarstwo
zenla (62.87.227.xxx)
22.02.10, 08:54
Ulotkarstwo
zenla (62.87.227.xxx)
22.02.10, 08:54
Pracowałem w branży ulotkarskiej dwa lata wiec wiem to i owo. Rzuciłem ją w końcu bo mniej niż 200 stówy miesięcznie i traktowanie przez ludzi potrafi dobić. Tak czy siak. Wielu sie skarżylo na ulotki i część uszanowywałem ale za każdym razym mówiłem żeby nakleił sobie karteczke żądnych ulotek na drzwiach. Zgadnijcie ile to zrobiło. Zero! No wiec sory ja nie kapuje

bezsens
Kobe (87.205.209.xxx)
22.02.10, 08:59
bezsens
Kobe (87.205.209.xxx)
22.02.10, 08:59
może tak firmy by zapytały o zgodę, a nie my mamy się trudzić rozsyłaniem listów ?

W imieniu firmy kolporterskiej
Nieznaczący (89.228.70.xxx)
22.02.10, 09:06
W imieniu firmy kolporterskiej
Nieznaczący (89.228.70.xxx)
22.02.10, 09:06
Jako pracownik firmy kolporterskiej muszę stwierdzić, że problemem nie jest zapychanie skrzynek ulotkami. Problemem są broszury ( a4 wiele stron ) dużych dyskontów zalegające na/w skrzynkach oraz na całych klatkach.
Takiemu stanowi rzeczy nawet ja mówię stanowcze nie. Natomiast większość z Państwa czytających ten artykuł, zabieracie chętnie broszury tych dużych sklepów - tak więc po części wyrażacie zgodę na otrzymywanie tą drogą ofert.
Dodatkowo nadmieniam, iż pracownicy naszej firmy szanują naklejki ( nie reklamie, reklamie dziękujemy). Posiadamy też listę "ADRESÓW ZAKAZANYCH" - można się na nią wpisać nawet przez internet.
Oczywiście zawsze się znajdzie człowiek, który nie nakleił znaczka i liczy na inteligencje roznoszącego( o zgrozo!) - bo to przecież skandal roznosić ulotki reklamowe.
Pomimo, że nie jestem z Łodzi i firma działa w innym mieście - nie zgadzam się z faktem, w tytule artykułu, jakoby setki ulotek zalegały codziennie pod moimi drzwiami. Owszem jest ich setka - ale we wszystkich skrzynkach:-) Moje miasto ma 330 tys. mieszkańców.
Sprawę niechcianej korespondencji zawsze można załatwić grzeczniej...

powinno się wynaczyć jeden dzień i wszyscy powinniśmy odnieść firmom ich ulotki!
mmm (82.210.156.xxx)
22.02.10, 09:26
powinno się wynaczyć jeden dzień i wszyscy powinniśmy odnieść firmom ich ulotki!
mmm (82.210.156.xxx)
22.02.10, 09:26
Co wy na to?

dsdfsf
sdfsfs (85.221.212.xxx)
22.02.10, 11:35
dsdfsf
sdfsfs (85.221.212.xxx)
22.02.10, 11:35
wwwwwwwwyyyyykop kur ... .. wa

"euroskrzynki"
idlab (81.15.230.xxx)
22.02.10, 11:49
"euroskrzynki"
idlab (81.15.230.xxx)
22.02.10, 11:49
Nie wiem jak u Was,a le w moim regionie na siłę motywując przepisami prawa(nie miałem czasu tego sprawdzić) zamontowano tzw "euroskrzynki".Podobno chodziło o umozliwienie dostępu innym instytucjom niż poczta do naszych skrzynek i dostarczanie korespondencji i ulotek reklamowych.
Nie jestem z tego zadowolony,gdyż poniosłem koszty instalacji nowej skrzynki.
Uważam,że firmy pragnące dostarczać ulotki,bo głównie je znajduję w skrzynce powinny przez dostawców korespondencji partycypować w kosztach wymiany,a nikt nie powinien zmuszać mnie do ponoszenia kosztów,bo nie jestem zainteresowany otrzymywaniem śmieci.
Moim syzyfowy działaniem jest nie wpuszczanie dostawców ulotek gdy zadzwonią przez domofon.Lecz jest to syzyf przy 24 mieszkaniach w budynku.

'euroskrzynki"
idlab (81.15.230.xxx)
22.02.10, 11:50
'euroskrzynki"
idlab (81.15.230.xxx)
22.02.10, 11:50
Nie wiem jak u Was,a le w moim regionie na siłę motywując przepisami prawa(nie miałem czasu tego sprawdzić) zamontowano tzw "euroskrzynki".Podobno chodziło o umozliwienie dostępu innym instytucjom niż poczta do naszych skrzynek i dostarczanie korespondencji i ulotek reklamowych.
Nie jestem z tego zadowolony,gdyż poniosłem koszty instalacji nowej skrzynki.
Uważam,że firmy pragnące dostarczać ulotki,bo głównie je znajduję w skrzynce powinny przez dostawców korespondencji partycypować w kosztach wymiany,a nikt nie powinien zmuszać mnie do ponoszenia kosztów,bo nie jestem zainteresowany otrzymywaniem śmieci.
Moim syzyfowy działaniem jest nie wpuszczanie dostawców ulotek gdy zadzwonią przez domofon.Lecz jest to syzyf przy 24 mieszkaniach w budynku.

wow
ricko (194.146.254.xxx)
22.02.10, 13:05
wow
ricko (194.146.254.xxx)
22.02.10, 13:05
ale pozal sie boze bohater - wystarczy miec skrzynke przed klatka, w bramie itp na ulotki jak jest na kazdym osiedlu w dyzuch miastach i po klopocie

Ciekawe
izi (89.174.122.xxx)
22.02.10, 16:05
Ciekawe
izi (89.174.122.xxx)
22.02.10, 16:05
eRepublik to gra łącząca aspekty polityczne, militarne oraz gospodarcze. eRepublik ma światowy zasięg, zarejestrowanych jest prawie 400 tysięcy graczy, z czego 65 tysięcy to POLACY (najliczniejsza nacja)!
Polska jest w tej chwili wplątana w liczne walki i potrzebujemy jak największego napływu nowych graczy, którzy pozwolą nam stworzyć potęgę na skalę światową. Nasz najważniejszy cel - aneksja Niemiec został wykonany!
Chcesz walczyć przeciw innym krajom i w kolejnych powstaniach, które wybuchają w podbitych regionach?
Od niedawna jest także język polski, jako jeden z możliwych do wyboru w grze, co na pewno spodoba się wielu nieanglojęzycznym graczom!
Pomóż Polsce! Dołącz już dziś!
http://pomoz-polsce.tk/
P.S. Najlepiej używać skrzynek e-mail na serwerach yahoo i gmail

ulotki
yaero (194.150.239.xxx)
22.02.10, 20:15
ulotki
yaero (194.150.239.xxx)
22.02.10, 20:15
A nie można zgłosić do straży miejskiej że ktoś zaśmieca klatkę schodową ulotkami?

druga strona medalu
padob (89.230.91.xxx)
22.02.10, 20:28
druga strona medalu
padob (89.230.91.xxx)
22.02.10, 20:28
W ostatnie wakacje przez 3 miesiące dzień w dzień roznosiłem ulotki i uwierzcie mi, że zachowania ludzi których byłem świadkiem można by spisać i wyszłaby niezła książka... tragikomedia...
Nie raz zdarzało się, że jednocześnie kolportowałem nawet 4-5 rodzajów ulotek, ciężka robota ale jakoś trzeba zarobić na studia;) Wiadomo, że nie da się każdemu dogodzić, ale wulgarność i bezczelność niektórych ludzi przekraczała szczyt ludzkiej cierpliwości. Jeśli ktoś prosił mnie o niewkładanie - ok żaden problem, ale od razu mówiłem wprost - prawie zawsze idzie za mną inspekcja która sprawdza czy wykonałem uczciwie swoją pracę, nikt nie będzie płacił za niewykonane zlecenie. Więc tłumaczyłem, żeby pisać karteczki, naklejać naklejki przy wlocie do skrzynki, malować mazakiem napis na skrzynce, a nawet pisać kartki po uzgodnieniu z lokatorami klatki że nie chcą dostawać ulotek - jeśli ktoś roznosi 6 godzin ulotki to taki widok naprawdę bardzo cieszy i nie sądzę, żeby na wyraźną prośbę mieszkańców zostawiał ulotki. Dla mnie to banalnie proste - nie chcę - daję jakiś formalny znak na dowód tego.
Ale zdarzały się przypadki ludzi, którzy odważni w mowie narzekali jęczeli i zrzędzili na ulotkarzy, a po mojej propozycji, że napiszę za nich taką kartkę i przykleję .. rezygnowali. Nie chcesz rezygnować = zgadzasz się na dostarczenie ulotki. Ludzie niestety są często leniwi i po prostu nie chce im się zadziałać, czekając jednocześnie na mannę z nieba.
Z doświadczenia wiem, że jeśli ktoś nie chce dostawać materiałów reklamowych do skrzynki, to znajdzie masę metod na rozwiązanie problemu. Można kupić na spółkę z mieszkańcami klatki specjalny koszyk, koszt w przeliczeniu na mieszkanie zgaduję że rzędu 8złotych, a wtedy ulotki lądują tam i zainteresowani sami sobie je biorą. Tak proste, a równocześnie tak inteligentne.
Pamiętam jak kiedyś po wejściu do klatki zaczepiła mnie starsza pani. Wrzucałem właśnie ulotki do skrzynki, a wtedy ...
Dlaczego pan śmieci w mojej klatce?
Ja nie śmiecę, tylko wrzucam ulotki do skrzynek. Dlaczgo pani uważa że śmiecę?
Bo pan zostawia ulotki, a my potem z sąsiadkami wyrzucamy je na ziemię i jest brudno...
Komentarz pozostawiam wam:)
Jedni ludzie są pozytywnie nastawieni do pracy ulotarzy, bo może sami kiedyś roznosili bądź widzą że to nie jest praca marzeń, a ciężka harówka za marne pieniądze. Jeśli im coś nie pasuje to mówią to wprost spokojnie i można z nimi dojść do kompromisu, a potem zobaczyć uśmiech na ich twarzy. Drudzy to mniej sympatyczne istoty typu: nic mnie nie obchodzi, nie będę rozmawiał, a jeszcze najchętniej bym się na tobie wyżył.. żałosne:)
Chciałbym jeszcze odnieść się do bohatera aktykułu. Ten pan oscyluje na granicy obu typów przeze mnie opisanych. Niby dąży do kompromisu, ale metoda jaką ostatecznie wybrał jest wg mnie brytalna i bardzo "niekulturalna". Zamiast robić syf w banku, mógł napisać kartkę, zainteresować się kiedy są roznoszone ulotki i porozmawiać z takimi osobami, ale przede wszystkim przywiesić jakąś karteczkę o swojej decyzji. Nie wierzę, że ktoś będzie mu wciskał ulotki na siłę, gdy zobaczy kartkę przy skrzynce czy drzwiach "dziękuję, nie chcę ulotek". Btw od kiedy są euroskrzynki, nie powinno się dostawać ulotek na wycieraczkę, za to chyba są nawet przewidziane kary finansowe na reklamodawców jeśli dobrze pamiętam:)
Reasumując: Jeśli nie chcesz ulotek, napisz kulturalnie kartkę - "dziękuję, nie chcę ulotek", przyklej ją na skrzynce i ciesz się pustą skrzynką. Nie bądź bierny, tylko zacznij działać już teraz. Bo ulotkarz też woli skończyć pracę wczęśniej i odpocząć we własnym cichym kącie:)
bija mnie niemcy
bija_mnie_niemcy (87.105.185.xxx)
22.02.10, 20:33
Przepraszam za spam, ale moze kogos to zainteresuje.
Jest taka masowa gra przegladarkowa, w ktorej symulowany jest swiat (jest tez Polska), polityka, wojna, gospodarka, itd. Jak to w realu mielismy najazd Niemcow i i Polska stracila niepodleglosc. Teraz znowu jest wojna ze szwabami, wiec jak ktos jest zainteresowany, to prosze o pomoc.
http://register-erepublik.tk

Skrzynki na ulotki
oleena (89.230.210.xxx)
10.04.10, 16:56
Skrzynki na ulotki
oleena (89.230.210.xxx)
Niestety, skrzynki na ulotki zamontowane przed wejściem do klatki się nie sprawdzają. Dziś właśnie miałam rozmowę przez domofon z roznosicielem ulotek. Powiedziałam mu, żeby je zostawił w owej skrzynce, na co on odparł, że nie może, bo mu za to nie zapłacą - musi wrzucić do skrzynek na klatce. Powiedziałam, że sobie tego nie życzę, ale on dalej się upierał. Wiem, że to jego praca, ale mam prawo nie chcieć tych ulotek. Kazałam mu zadzwonić pod inny numer i nie wiem czy ktoś go wpuścił, bo nie sprawdzałam jeszcze skrzynki, ale jeśli to jest znowu ta firma, o której myślę, to pokuszę się o napisanie do nich listu, bo przynoszenie co tydzień tych samych ulotek jest mocnym przegięciem. Chyba mają za dużo kasy na produkcję tej makulatury.

Skrzynki na ulotki
oleena (89.230.210.xxx)
Skrzynki na ulotki
oleena (89.230.210.xxx)
Niestety, skrzynki na ulotki zamontowane przed wejściem do klatki się nie sprawdzają. Dziś właśnie miałam rozmowę przez domofon z roznosicielem ulotek. Powiedziałam mu, żeby je zostawił w owej skrzynce, na co on odparł, że nie może, bo mu za to nie zapłacą - musi wrzucić do skrzynek na klatce. Powiedziałam, że sobie tego nie życzę, ale on dalej się upierał. Wiem, że to jego praca, ale mam prawo nie chcieć tych ulotek. Kazałam mu zadzwonić pod inny numer i nie wiem czy ktoś go wpuścił, bo nie sprawdzałam jeszcze skrzynki, ale jeśli to jest znowu ta firma, o której myślę, to pokuszę się o napisanie do nich listu, bo przynoszenie co tydzień tych samych ulotek jest mocnym przegięciem. Chyba mają za dużo kasy na produkcję tej makulatury.