Składniki
Sambal balado:
6 dużych czerwonych papryczek chili
6 ząbków czosnku
5-centymetrowy kawałek imbiru - drobno posiekany
5-centymetrowy kawałek galangalu - drobno posiekany
1 łodyga trawy cytrynowej (tylko biała, miękka część)
Sos balado:
2 pomidory - pokrojone na duże kawałki
1 łyżka pasty z krewetek, pasty terasi lub belacan
4 liście limonki
6 szalotek - pokrojonych w cienkie plasterki
1 pęczek szczypiorku czosnkowego - pociętego na 2,5-centymetowe kawałki
1 szklanka oleju z pestek winogron
10 małych bakłażanów - pociętych w 2,5-centymetrową kostkę
0,5 szklanki soli
0,20 g ikan bilis (małych suszonych anchois)
sól do smaku
a Przygotowanie
1. Wymieszaj pocięte kawałki bakłażana z ½ szklanki soli. Przełóż na durszlak i odstaw na 15-20 minut, żeby pozbyć się nadmiaru soku i goryczki.
2. Przełóż wszystkie składniki na sos sambal do moździerza i utrzyj je na pastę.
3. Do rozgrzanego woka wlej 0,5 szklanki oleju z pestek winogron. Na rozgrzanym oleju partiami smaż bakłażany. Przyrumienione kawałki wyjmuj z woka i przekładaj na kratkę, żeby odsączyć tłuszcz.
4. Kiedy wszystkie kawałki bakłażana będą usmażone, odłóż je na bok, wok wytrzyj i ustaw ponownie na średnim ogniu.
5. W woku, na 2 łyżkach oleju z pestek winogron, podduś szalotki i pastę z krewetek, aż cebulki zmiękną, a pasta z krewetek delikatnie się przyrumieni.
6. Dodaj pomidory, liście limonki i szczypiorek czosnkowy. Gotuj przez 2-3 minuty, aż pomidory zmiękną. Dodaj sambal i mieszaj do połączenia się wszystkich składników.
7. Dodaj wszystkie kawałki bakłażana i wstrząśnij wokiem, żeby warzywa pokryły się sosem. Dodaj 2 łyżki stołowe oleju, jeśli składniki przywierają do dna, lub jeśli potrawa wydaje się być zbyt sucha.
8. Dopraw solą do smaku.
9. Przed podaniem, posyp bakłażana suszonymi anchois.
Zamiast galangalu można użyć imbiru.
Smacznego!
Domowe keto batony bez cukru
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?