Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ile kosztują jabłka w Łodzi. Jakie są ceny na najtańszym rynku w naszym mieście? Po warzywa i owoce tylko na Bałucki rynek w Łodzi

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Łodzianie uwielbiają zakupy na Bałuckim rynku, a pogoda nie jest w stanie ich odstraszyć.
Łodzianie uwielbiają zakupy na Bałuckim rynku, a pogoda nie jest w stanie ich odstraszyć. Grzegorz Gałasiński
Zakupy na Bałuckim rynku przy ulicy Dolnej w Łodzi oznaczają smaczne i niedrogie kupowanie. Ten rynek od lat cieszy się opinią najtańszego i najsmaczniejszego targu w naszym mieście. To tam swoje plony przywożą rolnicy z całego regionu, to tam są zawsze atrakcyjne ceny i ogromny wybór warzyw i owoców.

Na rynku Bałuckim przy ul. Dolnej doskonałe zakupy zrobią nie tylko łódzcy smakosze, czy wegetarianie, ale przede wszystkim ci, którzy muszą oszczędzać każdą złotówkę i ostrożnie wydawać skromne środki. W tym miejscu bez trudu kupimy taniej ulubione jabłka, czy ziemniaki, ale także brukselkę, natkę, czy kiszonki.

W piątek 17 lutego sprawdziliśmy ile wydamy na zakupy na Bałuckim rynku przy Dolnej.

Artur Ptaszek jest sadownikiem z Grójca, który na łódzki rynek przyjeżdża od lat. Na jego stoisku kupimy nie tylko popularne odmiany jabłek, ale i takie jakich nie ma na innych stoiskach.

Mam 28 odmian jabłek. Łodzianie najchętniej kupują prius, szampion, ligole. Każdy wybierze jabłko, które mu szczególnie posmakuje opowiada Artur Ptaszek z Grójca.

Sadownik z Grójca nie jest na rynku osamotniony, bo na każdym stoisku można wybierać w różnych odmianach jabłek, również tych zapominanych, rzadko spotykanych na osiedlowych straganach, czy w hipermarketach. To w tym miejscu kupimy antonówkę, szarą renetę, mutsu, koksę czy lobo. Jabłka twarde i miękkie, kwaśne, winne, słodkie, do wypieków lub na surowo. A na dodatek w doskonałej cenie. Za drobniejsze owoce zapłacimy nawet złotówkę. Standardowo jabłka są w cenie 1,5-2 zł. Te najbardziej okazałe to wydatek 2,5 zł.

Podobnie jest z warzywami. Popularna włoszczyzna to wydatek 3,5 - 4,5 zł. Kto lubi samodzielnie dobierać warzywa do zupy ma do wyboru tradycyjne "brudne" warzywa okopowe takie jak marchewka (2-2,5 zł), seler, korzeń pietruszki (5 zł), por (4,5-5 zł) oraz ogromny wybór kapuścianych głów, które o tej porze roku są nie tylko najsmaczniejsze, ale również mają najwięcej witamin. Za ogromną, kilkukilogramową głowę kapusty włoskiej zapłacimy 10 zl, ale za mniejsze głowy, nie mniej apetycznie wyglądające zapłacimy 6-7 zł. Za głowni białej i czerwonej kapusty zapłacimy za kilogram (możemy kupić pół lub ćwierć głowy) odpowiednio 1,5-2,5 zł i 3-4 zł. A do zupy natka i koperek w cenie 1,5-2 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki