Konopie były przez lata zapomniane, ale wracają do łask. Bracia Nowiccy spod Skierniewic: Piotr (zawodowo zajmujący się terapią kręgosłupa) i Marek (pracuje w branży wydawniczo-poligraficznej) właśnie po raz trzeci wysiali konopie. Skąd pomysł na uprawę tej rośliny?
- Dzisiejsza żywność, np. soja, kukurydza lub rzepak, jest modyfikowana genetycznie. Stąd większa liczba dzieci cierpiących na alergie, większa zapadalność na nowotwory, choćby jelita grubego. Jemy źle i chorujemy - mówi Piotr Nowicki. - A ziarna konopi są bogate w dobrze przyswajalne białko o pełnym składzie aminokwasowym, zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz szereg witamin i minerałów.
To roślina, która nie wymaga oprysków, nie interesują się nią szkodniki. Urośnie wszędzie. Produkujemy olej i mąkę, sprzedajemy też ziarno. Zawiązujemy współpracę z firmą z Michowic, która robi dla nas wypieki oraz z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Głuchowie. Planujemy wzorem doktor Budwig stworzyć produkt, który będzie bardzo korzystnie wpływał na nasze zdrowie
- Ziarno wysialiśmy dwa tygodnie temu, będzie rosło przez cztery miesiące - mówią Piotr i Marek Nowiccy. - To roślina, która nie wymaga oprysków, nie interesują się nią szkodniki. Urośnie wszędzie. Obecnie produkujemy olej i mąkę, sprzedajemy też ziarno. Zawiązujemy współpracę z firmą z Michowic, która robi dla nas wypieki oraz z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Głuchowie. W połączeniu z bardzo dobrym jakościowo chudym twarogiem OSM i naszym olejem konopnym planujemy wzorem doktor Budwig stworzyć produkt, który będzie bardzo korzystnie wpływał na nasze zdrowie.
Jak mówią Nowiccy, konopie mają przewagę nad żywnością "superfood", czyli artykułami spożywczymi o największej wartości odżywczej.
- Sezam, amarantus lub młody jęczmień po prostu dobrze nie smakują - podsumowuje Marek Nowicki. - Smak ziaren konopi jest przyjemny, orzechowo-słonecznikowy. To pyszna zdrowa żywność.
- Jedna z największych plantacji lawendy znajduje się w woj. łódzkim: http://www.strefabiznesu.dzienniklodzki.pl/artykul/lawendowe-pola-w-woj-lodzkim
Warto wspomnieć, że kulinarnych zastosowań dla konopi szuka m.in. Karina Zuchora, finalistka programu MasterChef. Piecze chleb na mące konopnej z boczkiem, cebulą, czosnkiem i ziarnami konopi.
Wkrótce smak konopi będzie mogło poznać więcej osób. Bracia Nowiccy planują pokazy kulinarne i wiele akcji, które zachęcą do korzystania z tej rośliny. Podkreślają też rolę edukacji, zwłaszcza wśród rodziców, którzy mają coraz większą świadomość tego, w jaki sposób należy kształcić nawyki żywieniowe dzieci. Na razie działają na Facebooku, gdzie prowadzą profil i komunikują się w ten sposób z innymi pasjonatami konopi siewnych w całej Polsce.
Co warto wiedzieć o konopiach
- dostarczają cztery razy więcej papieru niż obecnie produkuje się z drzew i jest to papier, dodajmy, znacznie trwalszy i lepszy jakościowo.
- mają zastosowanie w budownictwie: wapno z nimi jest mocniejsze i sześć razy lżejsze niż cement.
- to włókno naturalne 10 razy trwalsze niż dżins, najtańsze i delikatne: pierwsze levisy były robione z konopi.
- z konopi wytwarzano ok. 25 tysięcy różnych produktów, począwszy od oliwy spożywczej po liny okrętowe.
- ich nasiona archeolodzy odkryli w starożytnych i średniowiecznych miejscach pochówku, w grobach Chińczyków, Hindusów, Scytów, Żydów, a także Wikingów, Francuzów, Niemców.
- w Chinach znano je już 10 tys. lat p.n.e., a Państwo Środka nazywano kiedyś krajem konopi i morwy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?