18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kontrole mięsa. Rakotwórcze mielone

Alicja Zboińska
Kontrolerzy inspekcji handlowej znaleźli w mielonym związki mogące powodować raka.
Kontrolerzy inspekcji handlowej znaleźli w mielonym związki mogące powodować raka. archiwum Polskapresse/Arkadiusz Ławrywaniec
Inspektorzy handlowi z Łodzi i całego regionu wzięli pod lupę sklepy i hurtownie, w których sprzedawane jest mięso i jego przetwory. Sprawdzali m.in. jakość i przechowywanie tych wyrobów. Okazuje się, że nie ma powodów do zadowolenia: o ile do przechowywania uwag nie było, to kontrolerzy mieli zastrzeżenia do co piątej badanej partii. Niektóre z nich są bardzo poważne, przez co groźne dla naszego zdrowia.

Inspektorzy wkroczyli do supermarketów i hurtowni mięsnych w Łodzi, Piotrkowie, Wieluniu, Łowiczu, Skierniewicach. Odwiedzili też wyspecjalizowane sklepy z tym asortymentem w Łodzi i Szadku. Zastrzeżenia mieli do mięsa mielonego i jednej partii wieprzowego "na mielone".

- W mięsie mielonym wieprzowym popularnym, wyprodukowanym przez PPHU "Adrian" z Żelechlinka stwierdziliśmy obecność niedeklarowanych w składzie azotynów i azotanów oraz podwyższoną zawartość soli - informuje Małgorzata Gołębczyk, naczelnik wydziału kontroli artykułów żywnościowych w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Łodzi. - W mięsie mielonym indyczym wyprodukowanym przez tę firmę stwierdziliśmy obecność mięsa wieprzowego i niedeklarowanych w składzie azotynów.

W obu kwestionowanych wyrobach uwagę inspektorów zwrócił także niewłaściwy kolor mięsa, który nie był taki, jak powinien być w przypadku mięsa świeżego.

Klienci, którzy w sklepach Pamso kupowali mięso wieprzowe "na mielone" wyprodukowane przez tę sieć tak naprawdę jedli je z domieszką mięsa wołowego.

Inspektorzy rozpoczęli postępowania administracyjne, które mają doprowadzić do ukarania czterech przedsiębiorców, u których stwierdzono największe nieprawidłowości.

Katarzyna Szewczyk, właścicielka PPHU "Adrian" złożyła wyjaśnienia w WIIH.

- Azotyny znajdują się w peklosoli, więc naturalnie trafiły do mięsa - mówi Katarzyna Szewczyk. - Następne partie naszych wyrobów są zgodne ze specyfikacją. Po kontroli zwiększyliśmy nadzór nad produkcją, takie sytuacje już się nie powtórzą.

Nikt z zakładów mięsnych Pamso nie zdecydował się na skomentowanie wyników kontroli.
Tymczasem dr Magdalena Białkowska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia zwraca uwagę na to, że modyfikacje składu mięsa mogą być groźne dla naszego zdrowia.

- Azotany i azotyny w peklosoli mogą się wiązać w nitrozoaminy, które są rakotwórcze - tłumaczy dr Białkowska. - Groźny jest też nadmiar soli, która sprzyja nowotworom żołądka, nadciśnieniu. A Polacy i tak jedzą dwa razy więcej soli niż powinni.

Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki