Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mistrz polewania piwa z hotelu andel's walczy w konkursie Pilsnera

Joanna Barczykowska
Łukasz Olczak opanował cztery sposoby serwowania piwa
Łukasz Olczak opanował cztery sposoby serwowania piwa Krzysztof Szymczak
Pilsner szuka w Polsce piwnego mistrza sztuki barmańskiej. W finale konkursu jest barman z Łodzi - Łukasz Olczak z hotelu andel's.

Z polewania piwa Łukasz Olczak, 22-letni barman z hotelu andel's w Łodzi, uczynił prawdziwą sztukę. Popularnego pilsnera potrafi nalać na cztery sposoby. Robi to perfekcyjnie. Dzięki temu, jako jedyny barman z Łodzi, znalazł się w finale ogólnopolskiego konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014. Każdego klienta zamawiającego piwo w hotelowym barze Łukasz pyta, w jaki sposób ma być podane. Klienci nie kryją zaskoczenia.

- Dla wielu ludzi piwo, to po prostu piwo. Klienci często nie mają świadomości, że można je podawać na kilka sposobów. Zależy mi na promowaniu dobrego serwisu i kultury picia piwa - tłumaczy Łukasz Olczak, barman z hotelu andel's. - Możemy podać piwo na sposób klasyczny, czyli z pianą na dwa palce. Piana musi być wtedy perfekcyjna i bardzo aksamitna. Można podać piwo pół na pół, czyli połowę piany, a połowę piwa. Jest też sposób, w którym piwo podawane jest praktycznie w całości w formie piany. Piwo znajduje się tylko na dnie. Możemy też podać piwo bez piany.

Łukasz wykazał się perfekcją w serwowaniu piwa na wszystkie sposoby. Dzięki temu zakwalifikował się do finału konkursu. Teraz łodzianin czeka na tzw. tajemniczego klienta, czyli jurora konkursu, który ma go odwiedzić w Łodzi i sprawdzić, jak Łukasz radzi sobie z obsługiwaniem klientów. To finałowa konkurencja.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki