Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi powstała La Dotta Gelateria. To lodziarnia z włoskimi lodami rzemieślniczymi ZDJĘCIA, FILM

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Wideo
od 16 lat
Przy ulicy Piotrkowskiej w Łodzi powstała La Dotta Gelateria, czyli lodziarnia serwująca włoskie lody rzemieślnicze. Zajęła miejsce po dawnej galerii sztuki, właściciel przedsięwzięcia zmienił bowiem branżę. Uważa, że na Piotrkowskiej lepie będą się sprzedawać lody.

Nowa lodziarnia przy Piotrkowskiej. Oto La Dotta Gelateria

Pod koniec wakacji przy ulicy Piotrkowskiej 130 otworzyła się La Dotta Gelateria - lodziarnia z włoskimi lodami rzemieślniczymi. Zajęła miejsce po działającej tu galerii z obrazami i antykami Hand. Właściciel galerii - Andrzej Felsztukier - postanowił bowiem zmienić branżę. - Sztuka w Łodzi sprzedaje się bardzo trudno - tłumaczy Felsztukier.

I tak na Piotrkowskiej powstała La Dotta Gelateria. "La Dotta" to po włosku "uczona", taki przydomek ma miasto Bolonia ze względu na tamtejszy tysiącletni uniwersytet. Z Bolonią związany jest też właściciel lodziarni - zgłębiał tam niedawno tajniki produkcji lodów rzemieślniczych.

Przed laty Felsztukier już raz zajmował się produkcją lodów na skalę przemysłową. Teraz postanowił wrócić do korzeni, jednak robiąc to na najwyższym poziomie, sprzedając włoskie lody rzemieślnicze.

Jak wyjaśnia to coś zupełnie innego niż produkowane przemysłowo i kręcone w świderki "lody włoskie" znane z budek. Lody rzemieślnicze produkowane są naturalnych składników (past smakowych, śmietanki, żółtek, cukru) i niemal od razu podawane klientom.

- Nie ma lepszych lodów od lodów świeżo wyprodukowanych, jeśli oczywiście są robione dobrze - mówi Felsztukier.

Jak podkreśla stara się swoje lody robić jak najlepiej, na przykład flagowe lody pistacjowe produkowane są na bazie sycylijskich pistacji z Bronte na Sycylii. To one cieszą się największą popularnością zarówno w wersji zwykłe jak i wegańskiej. - Jakość tej pistacji jest bardzo wysoka i ludzie ją polubili - wyjaśnia.

W La Dotta Gelateria dostaniemy też inne lody, wszystkie sprzedawane są na kulki. Sorbety (mango, marakuja, mohito) kosztują 7 zł za porcję, lody molto premio (śmietanka, śmietanka z malinami, mango śmietankowe, straciatella, chałwa waniliowa i macadamia) kosztują 9 zł za porcję, a lody superiore premio (Bronte pistacja, Bronte pistacja wegańska, czekolada zwykła o wege, gianduja czyli czekolada z orzechami włoskimi i wanilia) kosztują 11 zł za porcję. Za dodatkowe 3 zł lody można posypać orzechami lub czekoladą.

Na miejscu jest też włoska kawa. Espresso kosztuje 9 zł, espresso dopio 12 zł, a affogato 19 zł.

Właściciel nie zapomina o sztuce, wkrótce na ścianach lodziarni mają zawisnąć stare fotografie Łodzi, a w przyszłości także inne dzieła. W planach są też specjalne wydarzenia związane z lodami, na przykład w nadchodzący weekend (od soboty 9 września) do wtorku 12 września) lody będzie przygotowywał znany i nagradzany włoski lodziarz Giacomo Schiavon z Bolonii.

La Dotta Gelateria pracuje od wtorku do niedzieli w godz. 12-20. W poniedziałki jest nieczynna.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki