18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niesamowita piwnica kamienicy przy Północnej. Co w niej powstanie? [ZDJĘCIA]

Agnieszka Magnuszewska
Na początku XX w., piwnice skrywały ponoć beczki ze śledziami oraz piwem. A od przyszłego roku ich wnętrza mogą zostać zaaranżowane na restaurację lub klub
Na początku XX w., piwnice skrywały ponoć beczki ze śledziami oraz piwem. A od przyszłego roku ich wnętrza mogą zostać zaaranżowane na restaurację lub klub Urząd Miasta Łodzi
Łódzki magistrat chciałby wynająć piwnice w zrewitalizowanej kamienicy na rogu Północnej i Nowomiejskiej na restaurację lub podobny lokal.

Na początku XX w. skrywały ponoć beczki ze śledziami oraz piwem. A od przyszłego roku ich wnętrza mogą zostać zaaranżowane na restaurację lub klub. Na pewno warto będzie tam zajrzeć, bo piwnice kamienicy przy ul. Północnej 1/3 mają krzyżowe sklepienia w gotyckim stylu.

Kamienica przy ul. Północnej jest już rewitalizowana dzięki programowi "Mia100 kamienic". Prace mają się zakończyć w listopadzie.

- Dopiero podczas inwentaryzacji kamienicy odkryto wyjątkowe sklepienia piwnicy. Wcześniej była ona podzielona na komórki, które mieszkańcy zastawili swoimi rzeczami i sklepienie było ukryte - tłumaczy Kamila Kwiecińska-Trzewikowska, miejski konserwator zabytków w Łodzi.

Kamienicę przy ul. Północnej wybudowano w 1896 r. Jej właścicielem było małżeństwo pochodzenia żydowskiego, które w 1900 r. zdecydowało się dobudować drugą część kamienicy od strony Nowomiejskiej.

- Prawdopodobnie piwnica służyła jako rozlewnia piwa i przechowywano w niej beczki ze śledziami - mówi Kwiecińska-Trzewikowska.

Początkowo kamienica była też miejscem zgromadzeń modlitewnych, dlatego na jednej z jej ścian, gdzie była kuczka, wykonano spore malowidło (judaika). Obecnie znajduje się ono w Pałacu Poznańskiego. Magistrat chciałby, by w piwnicy kamienicy powstała restauracja.

- Dostosowujemy lokal do takiego celu, chociażby poprzez wentylację wyniesioną ponad poziom dachu. Zobaczymy, jakie będą pomysły na ten lokal - mówi Marcin Obijalski, dyrektor Biura ds. Rewitalizacji i Rozwoju Zabudowy Miasta.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki