- Budowa rozpoczęła się 7 lipca 2012 roku, 8 miesięcy i 22 dni później czyli 29 marca 2013r budynek został oddany do użytku. Pełen nowoczesnych technologii kosztował nas ok 50 mln zł - mówi Henryk Lipka z firmy Super Drob.
W budynku mieści się linia produkcyjna, której wydajność ma wynosić 3 tony produktów przetworzonych na godzinę. Tygodniowo taśmy produkcyjne opuszcza ok. 500 tys. kurczaków i 15 tys. indyków.
- To druga na świecie pod względem nowoczesności hala produkcyjna. Maszyny wykorzystywane przy produkcji żywności czyli hamburgerów, nuggetsów, sznycli itp. sprowadziliśmy z Holandii, która jest numerem jeden w tego typu produkcji - dodaje Henryk Lipka. - Najważniejsze jest jednak to, że otwarcie tego obiektu wiąże się z nowymi miejscami pracy.
- Przy nowej produkcji chcemy zatrudnić 250-300 osób. W tej chwili ruszyła już produkcja, więc połowa miejsc jest już zajęta, ale poszukujemy jeszcze około 100 osób. Dlatego na razie produkcja uruchomiona jest 5 dni w tygodniu po 16 godzin, jednak planujemy aby trwała całą dobę 7 dni w tygodniu. Ile wyniesie pensja nowego pracownika, ciężko powiedzieć ale średnia zarobków całego zakładu to około 3450 zł - twierdzi Lipka.
Połowa produktów garmażeryjnych trafi na półki sklepowe w całej Polsce, a połowa na eksport.
- Nawiązaliśmy już współpracę z europejskimi rynkami. Najwięcej produktów trafi do Wielkiej Brytanii, ale także m.in. do Niemiec, Francji, Danii, Łotwy, Estonii czy Ukrainę.
Jako jedna z 5 firm w Polsce łódzka fabryka uzyskała uprawnienia na eksport swoich produktów do Chin. Współpracuje z takimi markami jak KFC, McDonald's czy Subway. Produkty z nowej linii produkcyjnej już w niedzielę trafią na półki sklepowe Lidla w całej Polsce.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?