Oryginalne przepisy na Wielkanocne dania tylko z Kawiks!

Materiał informacyjny - Fundacja Makroregion
Wielkanocne przepisy przygotował specjalnie dla Was - Kamil Skrok, Szef Kuchni Powidok bistro by Stacja Zero z wykorzystaniem Kiełbasy Białej surowej z szynki premium Kawiks zawierającej aż 90% mięsa z szynki.

Wertujecie już internet w poszukiwaniu oryginalnych przepisów na Wielkanocne dania? Mamy dla Was pyszne propozycje z wykorzystaniem białej kiełbasy.

Gwarantujemy Wam, że jak raz zrobicie kiełbasę z tych przepisów, to będziecie ją jeść nie tylko od święta.

Jeśli szukacie dobrych wędlin, pasztetów i kiełbasy na wielkanocny stół, to koniecznie sprawdźcie linię wyrobów w Kawiksie sygnowaną znaczkiem QAFP - Systemem Gwarantowanej Jakości Żywności. Wysoka zawartość mięsa i własna oryginalna mieszanka przypraw sprawiają, że produkty Kawiks zachwycają smakiem.

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Składniki na jedną porcję:

  • Kiełbasa Biała surowa z szynki premium Kawiks 1 szt.
  • Słodka śmietana 30% 100 ml
  • Chrzan Kawiks 3 łyżki
  • Jajka na twardo 2 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Świeże zioła (szczypiorek, nać pietruszki, koper)
  • Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 20 ml
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Miód do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie - puree ziemniaczane

Wykonanie

Kiełbasę Białą surową z szynki premium Kawiks parzymy we wrzątku ok. 20 minut zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie nacinamy w kratkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i zioła drobno siekamy. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego, dodajemy masło i rozpuszczamy. Następnie dodajemy posiekaną cebulę do zeszklenia, po czym dorzucamy chrzan i dobrze mieszamy. Gdy masa jest jednolita dolewamy śmietankę i dalej mieszamy. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Sos jest gotowy. Ugotowane jajka siekamy i mieszamy z ziołami - część ziół można zostawić do ozdobienia dania.

Kiełbasę można podać z samym sosem i posiekanym jajkiem z ziołami lub w bardziej obiadowej formie z puree ziemniaczanym. Wówczas na talerz wykładamy puree ziemniaczane tworząc z niego gniazdko, do środka wlewamy sos chrzanowy, a na nim układamy posiekane jajka z ziołami. Na całość kładziemy upieczoną białą kiełbasę i dekorujemy ziołami. Smacznego!

Pajda chleba pszennego z konfiturą z białej cebuli i papryki

Składniki na jedną porcję:

  • Kiełbasa Biała surowa z szynki premium Kawiks 1 szt.
  • Kromka ulubionego pieczywa
  • Cebula biała 2 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Śliwka suszona 5 szt.
  • Wędzona papryka 0,5 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 10 ml (do smażenia)
  • Masło 2 łyżki
  • Miód 20 ml
  • Tabasco (kilka kropli do smaku)
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Kiełbasę Białą surową z szynki premium Kawiks parzymy we wrzątku ok. 20 min. Następnie nacinamy w kratkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Cebulę i paprykę kroimy w pióra, śliwkę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na drobnych oczkach.

Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy wędzoną paprykę, miód, masło, tabasco, sól i pieprz do smaku. Kromkę chleba możemy delikatnie zgrillować na patelni, następnie układamy na niej przygotowaną wcześniej konfiturę i pieczoną białą kiełbasę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki