Najlepszy przepis na pączki Magdy Gessler
W związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem (8 luty 2024) przychodzimy z pomocą tym, którzy nie mają sprawdzonego przepisu na pączki, a chcą je zrobić sami w domu!
Każdy wie, że pączki Magdy Gessler w jej restauracji dochodzą do horrendalnych cen. Mamy więc dla was alternatywę, by nadal zjeść niesamowicie smaczne pączki, przy dużo niższych kosztach!
Składniki na pączki MAGDY GESSLER
- 2 kg mąki
- 300 g cukru
- 30 jajek
- 500 g masła
- 500 ml mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli
- 100 g drożdży
- 2,5 kg smalcu
- domowy lukier
Sposób przygotowania
Wlewamy do miski mleko, dosypujemy 100 g cukru i drożdże. Podgrzewamy wszystko ciągle mieszając, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Rozdzielamy żółtka od białek 20 jaj. Wszystkie żółtka, 10 całych jajek i 200 g cukru, cukier waniliowy i sól podgrzewamy do temperatury 30-35 stopni i mieszamy trzepaczką. Mieszamy z wcześniej zrobioną masą. Wsypujemy około 1,2 kg mąki. Wyrabiamy ciasto rękoma. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dzielimy wyrośnięte ciasto na mniejsze porcje. Tworzymy z nich ruloniki i kroimy na małe kawałki. Następnie nadajemy im kuliste kształty. Układamy zlepieniem do dołu i przykrywamy ściereczką na 40 minut. Rozgrzewamy w rondlu smalec do około 180 stopni. Smażymy pączki porcjami i obracamy je. Na koniec odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Polewamy lukrem.
Gotowe - SMACZNEGO!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?