TOKSYNY W POPULARNYCH OWOCACH I WARZYWACH
Lista warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami nie ulega zbytnio zmianie. Najczęściej zmieniają się one miejscami na liście tzw. "Brudnej dwunastki". Poziom zanieczyszczenia monitoruje Environmental Working Group - amerykańska organizacją non-profit. Warto pamiętać, że w USA obowiązują inne normy dotyczące użycia pestycydów w rolnictwie. Mimo to warto zapamiętać, które warzywa i owoce najbardziej kumulują pestycydy.
Aby pozbyć się toksyn z owoców i warzyw, należy je myć lub obierać przed spożyciem. Pomaga również obróbka termiczna.
PESTYCYDY W ROLNICTWIE
Pestycydy to chemikalia używane przez rolników do zwalczania chwastów i szkodników niszczących uprawy. Wykorzystuje się je również do zmniejszenia ryzyka chorób roślin.
UWAGA NA GROŹNE OWADY
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?