Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polacy coraz chętniej sięgają po dania wegańskie? Tak wynika z danych udostępnionych przez platformę Uber Eats

OPRAC.:
Norbert Uram
Norbert Uram
Polacy coraz chętniej sięgają po dania wegańskie? Tak wynika z danych udostępnionych przez platformę Uber Eats
Polacy coraz chętniej sięgają po dania wegańskie? Tak wynika z danych udostępnionych przez platformę Uber Eats materiały prasowe
Polacy coraz częściej sięgają po dania wegańskie. Jak wynika z danych udostępnionych przez platformę Uber Eats, konsumenci coraz chętniej zamawiają dania bezmięsne. Coraz częściej wybierane jest tofu (44% wzrost zamówień) oraz mięso roślinne (87% wzrost). Co jeszcze wegańskiego jedzą Polacy?

Nowy rok, nowa/y ja

Jak każdego roku styczeń to miesiąc wyzwań i obietnic noworocznych. Niektórzy postanawiają prowadzić bardziej aktywny tryb życia, inni podróżować po świecie, a jeszcze inni postanawiają na zmianę swojej diety. W tym okresie popularny jest ruch Veganuary, czyli promowanie diety bezmięsnej. To dobra okazja na poznanie nowych smaków i wprowadzenie do swojej diety czegoś nowego!

Jak często Polacy jedzą wegańskie jedzenie?

Jak wynika z danych platformy badawczej GWI*53% respondentów platformy Uber Eats deklaruje, że interesuje się zdrowym odżywianiem, 13% dietą wegetariańską, a 14% - wegańską. Nie dziwi więc, że ich zainteresowania znajdują odzwierciedlenie w wyborach zakupowych na platformie.

Rok 2023 zakończył się z ponad 44% wzrostem zamówień potraw bezmięsnych na platformie Uber Eats w porównaniu do poprzedniego. Trendy te widzą także restauratorzy, a liczba lokali oferujących dania wegetariańskie wzrosła o 28%. Coraz częściej można zaobserwować liczbę bezmięsnych opcji w restauracjach z szerokim menu.

Te wegańskie dania wybierane są najczęściej!

Osoby na diecie bezmięsnej lub decydujące się na bezmięsną alternatywę mają swoje ulubione wybory. Na ich stołach królują 4 potrawy, które były najczęściej zamawiane na platformie Uber Eats w 2023 roku. Są to odpowiednio:

  • wegański kebab
  • ramen bez mięsa
  • pizza z warzywami
  • sałatka wrap

Wegańska stolica Polski

W obecnych czasach zdrowy tryb życia cieszy się coraz większą popularnością, a dania bezmięsne coraz częściej pojawiają się na naszych stołach - szczególnie w dużych miastach. Jak wynika z opublikowanego w grudniu najnowszego raportu Uber Eats Cravings Report za rok 2023 rok, miejsca z najbardziej zróżnicowanym i zdrowym jedzeniem w Polsce to:

  1. Kraków
  2. Poznań
  3. Warszawa

Roślinne zamienniki mięsa

Roślinne zamienniki mięsa pasują do zup, sałatek oraz dań głównych. W tym segmencie bardzo popularne jest tofu, a wzrost dań zamawianych właśnie z tym składnikiem wyniósł 43% w ciągu całego roku. Jednocześnie, prawdziwą gwiazdą w menu stało się mięso roślinne, z ogromnym wzrostem zamówień o 87% w porównaniu z ubiegłym rokiem.

Także roślinne zamienniki mleka znajdują nowych fanów, a do kawy najczęściej wybieramy dodatki w postaci napojów: sojowych, owsianych, migdałowych, ryżowych oraz kokosowych.

Wybory użytkowników Uber Eats są odzwierciedleniem tego co dzieje się w polskim społeczeństwie i z radością obserwujemy rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia oraz świadomym wyborem dań wegetariańskich. W tym miejscu warto docenić kreatywność i pracę, jaką wykonują restauratorzy obecni na platformie w rozwijaniu kuchni bezmięsnej w Polsce. To dzięki nim wyzwanie Veganuary jest nie tylko łatwe, ale przede wszystkim smaczne – powiedział Michał Dubisz, General Manager, Uber Eats Poland.

Kiedy jest Polskie veganuary?

Wrzesień to czas, w którym użytkownicy Uber Eats zamawiają procentowo najwięcej dań wegetariańskich. W tym właśnie okresie z pól zbierane są świeże warzywa, takie jak kalafior, kapusta, sałata, brokuły, kalarepa, rzodkiew, a także warzywa korzeniowe, jak marchew i buraki ćwikłowe. Restauratorzy na jesieni dostosowują swoje menu, dodając potrawy oparte na sezonowych produktach, a użytkownicy doceniają to.

Oznacza to, że - zgodnie z celem akcji Veganuary - niezależnie od tego czy decydujemy się na całkowitą zmianę diety, czy nie, bezmięsne wybory stają się powszechne i nie ograniczają się tylko do styczniowego wyzwania.

*Dane GWI obejmujące grupę 1080 respondentów, użytkowników platformy Uber Eats (okres Q4 2022 - Q3 2023)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki