Jak majówka to tylko w Tokarni! Przyjedź na II Świętokrzyski...

    Jak majówka to tylko w Tokarni! Przyjedź na II Świętokrzyski Festiwal Smaków

    Izabela Mortas

    Echo Dnia Świętokrzyskie

    Aktualizacja:

    Echo Dnia Świętokrzyskie

    Jak majówka to tylko w Tokarni! Przyjedź na II Świętokrzyski Festiwal Smaków
    To już druga edycja Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków, który dokładnie rok temu zainaugurowaliśmy w Parku Etnograficznym w Tokarni. Impreza cieszyła się tak dużym uznaniem naszych mieszkańców, że redakcja „Echa Dnia” wraz z Muzeum Wsi Kieleckiej i Urzędem Marszałkowskim postanowili zorganizować ją ponownie. W tym roku szykuje się nie mniej wrażeń i atrakcji. Festiwal trwa w dniach 30 kwietnia-1 maja - w niedzielę i poniedziałek, w godzinach od 10 do 20.
    Jak majówka to tylko w Tokarni! Przyjedź na II Świętokrzyski Festiwal Smaków
    „Artysta w kuchni” odc. 2 Zobacz jak gotuje Joanna Chacińska z zespołu Bisquit


    Przyjadą słynni kucharze

    Jego najmocniejszym punktem jest z pewnością kuchnia.
    Do Tokarni zjechali uznani w całej Polsce, a także poza granicami kraju szefowie kuchni - Teo Vafidis i Robert Sowa, są także znani i lubiani szefowie kuchni ze świętokrzyskich restauracji, którzy będą zresztą w czasie festiwalu oceniać zmagania uczestników Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni - konkursu kulinarnego, w którym wezmą udział zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy. - Wszyscy, którzy przyjadą do Tokarni, będą mogli poczuć klimat znanych telewizyjnych show, i to w najlepszym wydaniu, bo całkiem na żywo. Nie będzie tu miejsca na montaż, naprawę pomyłek - gotowanie będzie odbywać się na naszych oczach. Kucharze przygotowują potrawy z produktów dobrze znanych w naszym regionie, przystawkę z sera białego, dania z pstrąga, jelenia i grzybów - przybliża Hubert Sanecki, szef kuchni w restauracji Spektrum Smaku, juror w konkursie Świętokrzyski Mistrz Kuchni.

    CZYTAJ TAKŻE: Smak dawnej świętokrzyskiej wsi zachwyca. Kosztuj w Tokarni na Festiwalu Smaków

    Degustacje świętokrzyskich produktów

    Wielkiemu gotowaniu w plenerze towarzyszyć będzie degustacja najlepszych świętokrzyskich produktów oraz znanych, tradycyjnych świętokrzyskich potraw, które przygotują specjalistki od naszej rodzimej kuchni - członkinie kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń kulinarnych działających w naszym regionie.

    CZYTAJ RÓWNIEŻ:

    - Do Tokarni zjadą przedstawiciele kulinarni z niemal wszystkich powiatów województwa świętokrzyskiego. Gospodynie będą częstować swoimi najlepszymi wyrobami. Podczas festiwalu zaprezentujemy drugie wydanie książki kucharskiej „Świętokrzyskie smaki”, w której znajdą się przepisy na tradycyjne świętokrzyskie przysmaki. Tych zresztą będzie można spróbować na stoiskach kół. Pierogi, kapusta z grochem, żur, różnego rodzaju nalewki - długo by wymieniać, będzie po prostu pysznie - mówi Stanisław Wróbel, redaktor naczelny „Echa Dnia”.
    Na festiwalu prezentują się także członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wyrobami certyfikowanymi, najwyższej jakości - serami, wędlinami, miodami.

    Darmowe jedzenie

    Pewne jest, że nikt nie pozostanie głodny - przewidziano wiele darmowych degustacji. W Tokarni zaparkuje TIR firmy Prymat z pysznościami, także sałatkami i przekąskami serwowanymi przez Roberta Sowę.

    Firma Prymat przygotowała też Koło Fortuny gdzie wygrywał będzie każdy!

    Dodatkowe atrakcje

    Choć kulinaria to najmocniejsza strona festiwalu, przewidziano też mnóstwo dodatkowych atrakcji dla osób w każdym wieku.
    - Na terenie Parku Etnograficznego szykujemy mnóstwo zabaw i pokazów. Wśród nich między innymi „Rychtuj no tam szybko jako kolacyjo”, czyli prezentacja tego, jak przygotowywano posiłek na dawnej wsi, a także liczne zabawy - toczenie fajerki, gra w grele, przeciąganie liny oraz tzw. słup obfitości nawiązujący do dawnych zabaw wiejskich. Śmiałkowie będą musieli wspiąć się na mierzący 4 metry słup, aby zdobyć kosz z przysmakami. Zapewnimy atrakcje dla całych rodzin, nasza majówka będzie wspaniałym wydarzeniem zarówno dla starszych, jak i młodszych - mówi Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej.
    Nie zabraknie tańców i zabawy na ludową nutę. Imprezę uświetnią występy zespołów folklorystycznych oraz kół gospodyń wiejskich

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo