Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Posiłki w szpitalach. Jak karmią pacjentów w szpitalach? To jedzenie, które szpital serwuje wracającym do zdrowia

red
To jedzenie, które szpital serwuje pacjentom. Oto zdjęcia szpitalnych posiłków, które codziennie robiła nasza czytelniczka. Gdy do jej sali przyniesiono pierwszy posiłek przeżyła... SZOK!

Posiłki w szpitalach. Tak karmią pacjentów w polskich szpitalach!

Zobacz ZDJĘCIA posiłków serwowanych w szpitalach
Jedna z naszych czytelniczek na początku marca trafiła do szpitala w województwie łódzkim. Kobieta przeżyła szok, kiedy do sali, w której leżała przyniesiono jej pierwszy posiłek! Na talerzyku leżały trzy kromki chleba, jedna parówka i... jabłko! Mieszkanka postanowiła codziennie uwieczniać serwowane przez szpital dania, robiąc im zdjęcia! Poniżej prezentujemy efekty jej pracy! Tak karmią pacjentów w polskich szpitalach! Wygląda apetycznie?

Posiłki w szpitalach. To jedzenie, które szpital serwuje pacjentom!

W internecie często można trafić na zbulwersowanych pacjentów, którzy publikują zdjęcia serwowanych przez szpital posiłków. Zwykle na fotografiach można zobaczyć suche kromki chleba, wodniste zupy, czy po prostu skromne porcje, które nie zawierają w sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Jak oszacowała w 2020 roku Sieć Obywatelska Watchdog Polska, na dzienne wyżywienie pacjenta ochrona zdrowia przeznacza średnio zaledwie 6-7 zł.
Zobacz ZDJĘCIA posiłków serwowanych w szpitalach

Niektóre posiłki były smaczne i treściwe - podkreśla nasza czytelniczka - jednak większość z nich miała zdecydowanie zbyt małe porcje - dodaje po chwili.

Kto odpowiada za wyżywienie w szpitalu?

16 marca 2022 r. został opublikowany projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia, który zakłada wprowadzenie nowych przepisów mających korzystnie wpłynąć na standard organizacyjny jednostki, a także skuteczność procesu leczniczego i dalsze zdrowienie pacjentów.

Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych - podkreślają autorzy projektu.

Posiłki w szpitalach. Tak karmią pacjentów w polskich szpitalach! Wygląda apetycznie? ZOBACZ ZDJĘCIA

Posiłki w szpitalach. Jak karmią pacjentów w szpitalach? To ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki