Jolanta Skupień z Koła Gospodyń Wiejskich w Sobakówku zachęca do przygotowania kalafiora faszerowanego.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- 10 dag żółtego sera,
- majonez (4 łyżki).
Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy ok. 8-10 minut w lekko osolonej wodzie.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z mięsem, doprawiamy.
Wypełniamy od dołu przestrzenie między różyczkami kalafiora.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z majonezem i smarujemy kalafiora.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 90 minut. Po ok. 45 minutach przykrywamy folią aluminiową.
Kalafior znany jest od zawsze. A upieczony z mięsem można podawać jako osobne wykwintne danie.
Pani Jolanta Skupień dodaje, że najlepiej użyć sera typu gouda. On po starciu i połączeniu z majonezem stworzy na kalafiorze ładną „czapkę”.
– Folę aluminiową kładźmy błyszczącą stroną do kalafiora – zdradza pani Jolanta.
Powiat piotrkowski słynie od dawien dawna z warzyw – buraków, marchwi – oraz z pomidorów i dobrej jakości mięsa. Właśnie te produkty lokalne polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sobakówku.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus zachęca do spróbowania swojskich dań kuchni powiatu piotrkowskiego. Działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi skierowane do firm i organizacji lokalnych mają wspierać ich rozwój.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?