Przepis na zupę grzybową podaje Alicja Otrębska z Koła Gospodyń Wiejskich Sikucin w gminie Szadek w powiecie zduńskowolskim.
Składniki:
- kura wiejska,
- pęczek włoszczyzny,
- 600 g grzybów suszonych,
- 1 śmietana,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- makaron – pół kg mąki pszennej, 5 jaj.
Sposób przyrządzenia:
Grzyby suszone moczyć przez noc. Ugotować wywar z kurczaka i włoszczyzny, dodać przyprawy, dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły. Ugotować. Zagęścić śmietaną. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jaja, wodę, zagnieść ciasto. Rozwałkować, pokroić, ugotować.
– Naszą specjalnością jest carving – dodaje Alicja Otrębska. – Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Elżbieta Kawulska wykonuje wspaniałe rzeźby w warzywach i na arbuzie. Nasze najlepsze produkty to świąteczne pierniczki, makowce, babki – dodaje. – W regionie słynie zaś chleb prezydencki z piekarni GS Szadek.
Kuchnia powiatu zduńskowolskiego jest też doceniana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi aktywnie pomaga w promowaniu lokalnych firm i organizacji, także daleko poza granicami powiatu.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?