To pierwsze studia w Polsce, na których studenci poznają tajniki gotowania i nauczą się, jak pięknie podawać jedzenie.
- Ten kierunek to odpowiedź na światowe trendy. Food design to niezwykle szeroka i rozwijająca się dziedzina - przekonuje prof. Jolanta Rudzka-Habisiak, rekor ASP. - Studenci nauczą się gotowania, przygotowania stołu, doboru zastawy, aranżacji wnętrz, stylizacji dań, a także fotografowania i pisania o jedzeniu.
W programie studiów przewidziane są także zajęcia z podstaw przedsiębiorczości, które poprowadzi była wiceminister finansów Elżbieta Hubner. - Wśród wykładowców nie zabraknie znanych nazwisk, które kojarzą się ze światem kulinariów. Udało nam się zaprosić do współpracy m.in. Wojciecha Modesta Amaro, polskiego restauratora, który zdobył gwiazdkę Michelin - mówi prof. Rudzka-Habisiak.
Amaro poprowadzi warsztat o tajemniczo brzmiącym tytule: "Spotkanie natury z nauką". Wśród wykładowców będzie też Piotr Bikont, który poprowadzi warsztat dziennikarstwa kulinarnego oraz przybliży historię polskiej gastronomii.
Jeden z najpopularniejszych obecnie projektantów, chętnie wybierany przez stołecznych restauratorów, Tomasz Rygalik wraz z żoną Małgorzatą poprowadzą z kolei warsztaty Food Design. Uczestnicy wezmą także udział w warsztatach kulinarnych w tzw. żywym skansenie w Nagawkach pod Łodzią, gdzie poznają tajniki kuchnie regionalnej.
Kto może zapisać się na studia z zakresu projektowania kulinariów? - Przede wszystkim pasjonaci, osoby które kochają gotować i przykładają dużą wagę do estetyki. Wystarczy dyplom licencjacki, obojętnie jakiego kierunku. Na te studia mogą zapisać się kucharze, blogerzy i projektanci wnętrz - mówi prof. Rudzka-Habisiak.
Studia trwają rok i kosztują 5,6 tys. zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?