Barszcz czerwony Magdy Gessler na Wigilię
Jak zrobić barszcz na Wigilię? Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler:
Barszcz na wigilię Magdy Gessler to nie tylko przepis, to cała filozofia gotowania. Sama Magda Gessler mówi, że jej barszcz wigilijny powinien być "gęsty jak krew i pyszny jak pokarm bogów". Barszcz Magdy Gessler podawany jest z kołdunami nadziewanymi śledziem i grzybami a nie z uszkami jak to często wygląda w naszych rodzinnych domach.
Magda Gessler znana jest z tego, że stawia mocny nacisk na dobry, lokalny produkt. W barszczu wigilijnym Magdy Gessler najważniejsze będą buraki. Muszą być podłużne, prawie czarne w środku. Buraki do wigilijnego barszczu mają mocno brudzić ręce a ich zapach powinien unosić się w całym domu.
Potrawy wigilijne: Lista 12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół
Barszcz wigilijny Magdy Gessler: KROK PO KROKU
Gotowanie barszczu wigilijnego powinno rozpocząć się już 23 grudnia. Jeśli barszcz wigilijny przygotowujemy z 3 kg buraków to połowę z nich, w łupinach pieczemy w piekarniku a drugą połowę kroimy lub trzemy na tarce w plastry. Dodajemy korzeń selera podzielonego na ćwiartki, 2 cebule upieczone w łupinach i pokrojone w ćwiartki, 2 korzenie pietruszki i sporo świeżego kopru (takiego, który używamy do kiszenia ogórków). Całość zalewamy wodą, której powinno być tyle, żeby zakrywała warzywa, ani więcej, ani mniej.
Barszcz wigilijny gotujemy powoli tak, żeby wszystkie smaki się ze sobą dokładnie połączyły a konsystencja była odpowiednia.
Wywar na barszcz czerwony musi zawrzeć, kiedy zrobi to po raz pierwszy - dodajemy do niego 1,5 łyżki polskiego dębowego octu, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, a także cukier. Buraki w wywarze powinny zmięknąć. Następnie przelewamy wywar do garnka, w którym znajdują się już starte na tarce buraki wyciągnięte z piekarnika. Wywar na barszcz wigilijny gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dolewamy 0,5 litra wywaru z dojrzałych prawdziwków. Następnie całość uzupełniamy kilkoma ząbkami czosnku i skórkami kwaśnych, polskich jabłek. Taką masę odstawiamy na całą noc.
Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler poniżej
W przygotowaniu barszczu wigilijnego ważny jest czas. Do jego przygotowania trzeba się przygotować. Gotowanie barszczu czerwonego na ostatnią chwilę w tym przypadku się nie sprawdzi.
W Wigilię przecedzamy barszcz czerwony, który powinien już przejąć wszystkie smaki i aromaty z warzyw i przypraw. Gotujemy a gorący barszcz wigilijny stawiamy na świątecznym stole i podajmy z kołdunami lub uszkami.
Barszcz wigilijny Magdy Gessler: PRZEPIS
Inny przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler. Proporcje bardziej odpowiadają polskiej rodzinie. Barszczu czerwonego jest mniej, a jak wiadomo wszystkich potraw wigilijnych trzeba w czasie kolacji skosztować.
Składniki na barszcz:
- 1 kg buraków
- pół selera
- por
- 2 duże cebule
- 4 kwaśne, polskie jabłka
- 5 łyżek octu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania barszczu:
- Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa.
- Dodać obrane: seler i cebule w całości.
- Dodać por (związany sznurkiem), aby nie rozpadł się w gotowaniu.
- Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodać ocet.
- Buraki gotować do miękkości na bardzo małym ogniu - nie może wrzeć!
- Kiedy buraki będą miękkie, wywar odstawić w chłodne miejsce.
- Na wierzch wsypać skórki lub ćwiartki jabłek.
- Barszcz powinien "leżakować" w ten sposób przez całą noc.
- Wyjąć buraki, zetrzeć na tarce i znów wrzucić do wywaru.
- Jeśli chcemy podać klarowny barszcz, przed podaniem przecedzamy.
- Na koniec do barszczu wigilijnego dodajemy czosnek oraz pieprz. Wcześniejsze dodanie mogłoby spowodować zgorzknienie zupy.
Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?