Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przysmaki z wieprzowiny. Jak najlepiej wykorzystać tuszę wieprzową?

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wieprzowina jest wykorzystywana do tworzenia wielu potraw i wędlin
Wieprzowina jest wykorzystywana do tworzenia wielu potraw i wędlin 123RF
Wieprzowina to mięso bardzo popularne w polskiej kuchni, które może być wykorzystywane do tworzenia wielu potraw i wędlin. Często zdarza się jednak, że zapominamy, do jakich zastosowań najlepiej nadają się konkretne części półtuszy wieprzowej.

Wincenty Wojciech Wielądko, autor XVIII-wiecznego dzieła zatytułowanego „Kucharz doskonały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem” pisał, że wieprzowina to mięso „smaku bardzo przyjemnego, bez którego nie można się obejść w kuchni”. W tamtych czasach nie była wprawdzie jeszcze taka popularna, ale dzisiaj trudno wyobrazić sobie bez niej polski stół. Pojawia się na nim pod wieloma pysznymi postaciami. Do celów kulinarnych wykorzystuje się w zasadzie całą tuszę wieprzową, ale największe zastosowanie ma mięso. To najdelikatniejsze pochodzi z tzw. schabu środkowego i szynki.

– Mięso wieprzowe jest niezwykle zróżnicowane i dlatego ma wiele zastosowań w kuchni czy wędliniarstwie – mówi Joanna Miśkowicz z firmy Dobrowolscy. – Jednak znajomość poszczególnych części tuszy wieprzowej niezwykle ułatwia nam przyrządzanie potraw, ale też po prostu pomaga w zakupach.

Jak najlepiej wykorzystać wieprzowinę? Zobacz w naszej galerii

od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki