Na rynku Manufaktury będzie można kupić produkty regionalne, wędliny przygotowane według tradycyjnych receptur, ciasta, miody i nalewki. Swoje rękodzieła będą promować także ludowi artyści.
W strefie gotowania, pod okiem znanego kucharza Andrzeja Polana, panie z kół gospodyń wiejskich przygotują swoje popisowe dania. Zdradzą także przepisy i sekrety na wiele tradycyjnych potraw. Przyrządzone zostaną m.in. kaczka z żurawiną i jabłkami, kluski ze szpinakiem i okrasą podawane z młodą kapustą.
Wszystkie dania będą oparte o lokalne, sezonowe składniki - według zasad modnego ruchu Slow Food, który zaleca jedzenie potraw przygotowywanych z produktów dostępnych w bezpośrednim sąsiedztwie, ekologicznych, pochodzących z małych gospodarstw.
Festiwalowi towarzyszyć będzie konkurs na najlepszą potrawę regionu łódzkiego o nazwie "Smaczne Łódzkie". Będzie można także posłuchać występów zespołów ludowych regionu łódzkiego, rywalizujących w konkursie "Folk-nuta". "Smaki ziemi łódzkiej" po raz trzeci przygotował łódzki oddział Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, działający przy Urzędzie Marszałkowskim.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?