Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalna uczta na rynku Manufaktury

Katarzyna Chmielewska, amag
Krzysztof Szymczak/archiwum
Aż 26 stoisk z regionalnymi specjałami zajmuje w niedzielę rynek Manufaktury, gdzie odbywa się jarmark "Smaki Ziemi Łódzkiej". Lokalnych smakołyków można spróbować w godz. 10-19. Degustację umilą wstępy zespołów ludowych.

Na rynku Manufaktury będzie można kupić produkty regionalne, wędliny przygotowane według tradycyjnych receptur, ciasta, miody i nalewki. Swoje rękodzieła będą promować także ludowi artyści.

W strefie gotowania, pod okiem znanego kucharza Andrzeja Polana, panie z kół gospodyń wiejskich przygotują swoje popisowe dania. Zdradzą także przepisy i sekrety na wiele tradycyjnych potraw. Przyrządzone zostaną m.in. kaczka z żurawiną i jabłkami, kluski ze szpinakiem i okrasą podawane z młodą kapustą.

Wszystkie dania będą oparte o lokalne, sezonowe składniki - według zasad modnego ruchu Slow Food, który zaleca jedzenie potraw przygotowywanych z produktów dostępnych w bezpośrednim sąsiedztwie, ekologicznych, pochodzących z małych gospodarstw.

Festiwalowi towarzyszyć będzie konkurs na najlepszą potrawę regionu łódzkiego o nazwie "Smaczne Łódzkie". Będzie można także posłuchać występów zespołów ludowych regionu łódzkiego, rywalizujących w konkursie "Folk-nuta". "Smaki ziemi łódzkiej" po raz trzeci przygotował łódzki oddział Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, działający przy Urzędzie Marszałkowskim.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki