Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja z Łodzi po Kuchennych Rewolucjach rezygnuje z menu Magdy Gessler. Doprawione Jabłkiem według Zwierzchowskiej wraca do swoich dań

Matylda Witkowska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Nieco ponad trzy lata po Kuchennych Rewolucjach łódzki lokal Doprawione Jabłkiem według Zwierzchowskiej rezygnuje z dań zaproponowanych podczas pracy Magdy Gessler w restauracji. To już ostatnia szansa, żeby spróbować potraw słynnej restauratorki, bo - jak zauważyła Beata Zwierzchowska - klienci wolą tradycyjne potrawy.

Doprawione Jabłkiem trzy lata po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. Jak się trzyma łódzki lokal?

Restauracja Doprawione Jabłkiem według Zwierzchowskiej z ulicy Milionowej 55 w Łodzi po ponad trzech latach odchodzi od wizji lokalu zaproponowanego przez Magdę Gessler w ramach Kuchennych Rewolucji. Szefowa Beata Zwierzchowska uważa, że pomysły Magdy Gessler w jej przypadku się nie sprawdziły.

Kuchenne Rewolucje w pierogarni Palce Lizać w Łodzi mieniły ją w Doprawione Jabłkiem

Do Kuchennych Rewolucji pani Beata Zwierzchowska napisała w marcu 2020 r. Wówczas jej lokal nosił nazwę Pierogarnia Palce Lizać i był w trudnej sytuacji finansowej. Trwał wtedy lockdown i życie w gastronomii zamarło.

- Runął cały mój świat - wspomina pani Beata. Jak wspomina był to kolejny z rzędu cios, bo wcześniej restauracja przez dwa lata zmagała się ze skutkami remontu al. Śmigłego-Rydza, brakiem dojazdu i niskimi obrotami.

Kuchenne Rewolucje w Doprawionych Jabłkiem odbyły się pod koniec sierpnia 2020 roku. Rewolucja trwała cztery dni i była dla pani Beaty bardzo trudna.

- Odniosłam wrażenie, że wpadłam w oko cyklonu - wspomina Beata Zwierzchowska. Jak przyznaje oglądanie programu a branie w nim udziału to coś innego.

Magda Gessler skrytykowała m.in. zlecanie robienia pierogów poza lokalem, smak dań i stosunki między szefową i personelem, chociaż chwaliła sernik oraz panującą w restauracji czystość. Zmieniła też nazwę na Doprawione Jabłkiem, wystrój wnętrz i wprowadziła rekomendowane przez siebie potrawy:kaczą wątróbkę z wiśniami (22 zł), zupę z soczewicy z pieczonym jabłkiem (25 zł), polędwicę cielęcą w sosie demi-glace z chrzanowym puree ziemniaczanym, musem jabłkowym i surówką z buraka (59 zł) oraz szarlotkę z bitą śmietaną i koglem-moglem (25 zł).

Doprawione Jabłkiem nie będzie mieć w menu dań Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

Dania Magdy Gessler są w karcie do tej pory, ale wkrótce będą wycofane. Można je zamawiać tylko do niedzieli (3 grudnia), bo zdaniem Beaty Zwierzchowskiej klienci wolą dania pochodzące z jej własnego domu: bitki wołowe z kluskami śląskimi i buraczkami z żurawiną (49 zł), schab z wysokim żebrem, ziemniakami, kapustą zasmażaną i boczkiem (49 zł), lepione na miejscu pierogi wytrawne i słodkie (25-38 zł w zależności od porcji) czy naleśniki (np. z kapustą i grzybami oraz sosem z podgrzybków za 28 zł), czy polskie zupy (18 -23 zł).

Sytuacja restauracji wkrótce się poprawiła, m.in. dzięki zakończeniu pandemii i powrotowi klientów do gastronomii.

- Poczynania Kuchennych Rewolucji nie wniosły nic w życie restauracji - ocenia restauratorka. Jak podkreśla nawet zaproponowany w programie wystrój został zmieniony, a pochodzące z programu ozdobne jabłka zostały zastąpione przez wzorzyste tapety.

W ten sposób po ponad trzech latach od Kuchennych Rewolucji Doprawione Jabłkiem wraca do korzeni.

- Karta, która w tym momencie obowiązuje w mojej restauracji jest spójna: ze mną, z Łodzią, z moim rodzinnym domem i tej tradycji pozostanę wierna - ocenia Beata Zwierzchowska. Nie żałuje jednak udziału w programie. - Dzięki Kuchennym Rewolucjom zdałam sobie sprawę, że znam się na swojej pracy - podkreśla.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki